Helsingborgs stad trimmar IT-driften

Med en modern infrastruktur har Helsingborgs stad kunnat frigöra tid för IT-personalen och gett medborgarna mer värde för skattepengarna.

Genom implementeringen av en ny IT-infrastruktur så har staden uppnått både stabilare drift och effektivare resursanvändning – en satsning som nu flera andra svenska kommuner tar efter.

OFFENTLIGA AFFÄRER fick kännedom om satsningen och tog kontakt med Tobias Persson, enhetschef för teknik och design på Helsingborgs stad.

Tobias Persson, enhetschef för teknik och design, 
Helsingborgs stad.

Hur identifierade ni behovet av en ny plattform?

– När jag kom till Helsingborgs stad sommaren 2022 reagerade jag på att vi hade bekymmer och många återkommande incidenter, små hack som hela tiden återkom. Stadens verksamheter måste kunna förlita sig på att vi levererar stabila och driftsäkra tjänster till staden, säger Tobias Persson.

Helsingborgs stad hanterar en IT-miljö med runt 10 000 medarbetare och brottades alltså med en infrastruktur som krävde omfattande underhåll och helt saknade en utvecklad redundans mellan datahallarna. En uppdatering som tidigare kunde ta tio dagar att genomföra tar nu fem minuter av aktiv tid.
– Man trycker ’Uppgradera’, sedan går den vidare i flödet och en dag senare är allting klart, förklarar Tobias Persson.

Färre incidenter spar tid

Enligt enhetschefen har man nu en stabilare drift vilket ger mer effekt per krona för medborgarna.
– Vi har färre incidenter, vilket gör att vi sparar väldigt mycket tid för personalen och på så sätt kan arbeta mer proaktivt, säger Tobias Persson.

Det är genom implementeringen av Nutanix-plattformen som staden har uppnått stabilare drift och effektivare resursanvändning, en satsning som flera andra kommuner nu tar efter. Lunds kommun och Gällivare kommun driftsatte motsvarande plattformar i januari 2024. Ystad och Öckerö följde i spåren någon månad senare och i september kommer sörmländska Gnesta kommun att gå samma väg. 

Hur ser då Tobias Persson på att företrädare för andra kommuner hör av sig och vill hälsa på för att veta mer om plattformen, något som rimligen tar tid i anspråk?

– Kommuner konkurrerar ju inte, vi ska vara effektiva i att nyttja skattemedel på bästa sätt. Om jag kan guida andra kommuner och bidra till att de gör bra val så gör jag gärna det, svarar Tobias Persson.

Ett råd som han ger sina kollegor i andra kommuner är att inte gå in för sent i en upphandling.– När man går in i en sådan här upphandling går man ofta in för sent. Förberedelserna kan bestå i att identifiera behovet fem år framåt. Vi drog slutsatsen att AI-behoven kommer att öka rejält inom denna tidsrymd och har sett till att bygga in grafikkort för att accelerera detta i plattformen. Min uppmaning är: undersök vad ni har för önskemål till framtiden!

Enklare hantera fillagring

En avgörande del i övergång till ny IT-drift var migreringen av virtuella maskiner och filer till den nya plattformen, berättar Nutanix i ett pressmeddelande. Med hjälp av verktyget Nutanix Move kunde staden genomföra detta på ett smidigt sätt. Samtidigt blev hanteringen av stadens fillagring betydligt enklare när den flyttades till Nutanix Files, som också erbjuder full replikering. Allt enligt leverantören.

Den förbättrade stabiliteten i systemen innebär att IT-personalen i Helsingborgs stad kan ägna mer tid åt utveckling och proaktivt arbete i stället för att hantera driftproblem.

– Vi på digitaliseringsavdelningen ser nu att vi kan arbeta mer framåtriktat och fokusera på att utveckla och förbättra våra tjänster som ett led i stadens fortsatta digitaliseringsarbete och utveckling av tjänster för stadens invånare, avslutar Tobias Persson.