Hon vill göra Stockholm till världens smartaste stad
Namn: Ann Hellenius
Ålder: 42
Bakgrund/utbildning: Civilekonom, byggt på med utbildningar inom IT, kommunikation och ledarskap
Äter helst: Lax, avokado och mango, men inte samtidigtJ.
Bästa fredagsmys: Kramar från mina tre barn. Bättre än något annat fredagsmys jag kan tänka mig.
Brinner för: Positiv samhällspåverkan, att göra skillnad på allvar och åstadkomma förbättringar. Digitaliseringen förändrar vårt samhälle i grunden och på så många sätt, det är verkligen en förmån att få jobba med att utveckla vår stad genom digitalisering.
Senaste film: The Danish Girl
Hon har bara varit CIO (IT-direktör) i Stockholms stad i runt ett år men sätter redan avtryck i det digitala Sverige. Bland annat finns hon med i Hexanovas programråd för eFörvaltningsdagarna 2016.
Även om Ann Hellenius älskar att jobba med intressanta frågeställningar så finns det ändå inget som går upp mot att få vara med familjen. Hon gillar även att resa och att åka till sommarstället i Skåne med sin man och tre underbara barn. Hon tycker mycket om att träna vilket kompenserar ett intresse för mat och goda viner.
Ann Hellenius vill driva en mycket verksamhetsnära IT-utveckling och visa på möjligheterna med digitalisering. Stockholm Stad ska bli världens smartaste stad, både hållbarhetsmässigt, demokratiskt och ekonomiskt, deklarerar Ann Hellenius för Hexanova/OFFENTLIGA AFFÄRER.
Du kommer att medverka i ett panelsamtal om digitalisering, digital transformation och offentlig sektor på eFörvaltningsdagarna. Vilken blir din viktigaste ingång i den diskussionen?
– Temat för panelsamtalet är ”Vilket ledarskap krävs på vägen mot digital transformation?” Min ingång i samtalet kommer att handla om ett ledarskap som driver förändring. Jag kommer att ta utgångspunkt i digitaliseringsarbetet i Stockholms stad vars vision är att bli världens smartaste stad och där vi är en del i ett ekosystem. Ska vi lyckas med att bli världens smartaste stad kommer det behövas ett ledarskap som driver förändring.
– Det behövs ledare som föregår med gott exempel och som vågar prova och lära sig av sina misstag tillsammans med sina medarbetare. Förändringen uppnår vi tillsammans, genom samarbete, kunskapsdelning och lyhördhet där vi stegvis ökar och kommunicerar vår gemensamma kunskap kring hur digitalisering påverkar och utvecklar våra verksamheter. Förändringen uppnås inte av en individ eller en separat verksamhet i Stockholm stad, därför krävs kommunikation, internt och externt; en tydlig och kommunicerad vision; tydliga mål och ledare som gör det möjligt för medarbetare att skapa innovation.
Vilka prioriteringar har Stockholms stad på IT-området just nu?
– Under året arbetar vi med en strategi för en smart och uppkopplad stad med ambitionen att Stockholm ska bli världens smartaste stad! Vi lägger stort fokus på en rad satsningar i skolan för att åstadkomma ett digitalt lyft och vi upphandlar nästa generation IT-service till att medarbetare i staden. Vi lägger också vikt vid fortsatt utveckling av e-förvaltning, dvs. våra egna verksamheters arbete med att fortsätta utveckla e-tjänster av olika slag för att möta våra medborgares behov.
Hur kan IT bidra till hållbarhet och demokratiutveckling?
– Digitaliseringen kan bidra till hållbarhet och demokratiutveckling genom att förenkla och öka invånares inflytande och deltagande i den demokratiska processen, men också genom att digitalisering används för att synliggöra demokratiprocesser och beslut inom staden.
Vad ser du mest fram emot på eFörvaltningsdagarna 2016?
– Jag ser mycket fram emot att få träffa kolleger runt om i Sverige och tala om framtida projekt och samarbeten. Dessutom finns det ju många så mycket spännande och nytt: jag förväntar mg ny kunskap och nya kollegiala bekantskaper!
Ann Hellenius en lång erfarenhet av IT, både i Stockholm stad och som konsult.
– Jag började på ett strategikonsultföretag i London, Cambridge Strategic Managmenet Gruop, sedan managementkonsult på Ernst & Young Management consulting. Efter det startade jag en egen konsultverksamhet som jag var VD för. Jag började jobba för Stockholm stad för fem år sedan, först med digitalisering av Stockholm stads skolor, efter det som chef för utvecklingsavdelningen på utbildningsförvaltningen och sedan ett år tillbaka som IT-direktör för Stockholm stad, berättar Ann för OFFENTLIGA AFFÄRER.
Hennes uppgift nu blir att driva en väldigt verksamhetsnära IT-utveckling och visa på möjligheterna med digitalisering i Stockholms stad.
Ann Hellenius vill jobba nära stadens verksamheter för att åstadkomma en digitalisering av Stockholm stad. Men det handlar framför allt om att medborgarna ska få tillgång till bra digitala verktyg och digital service. IT ska också medverka till att effektivisera de interna processerna.
En annan ambition som Ann Hellenius har är att skapa bättre förutsättningar för nästa generations gemensamma IT-service, GSIT 2.0. Detta för att säkerställa möjligheterna till nästa generations outsourcing. Ett standardiseringsarbete har redan gjorts vilket ger bra grundförutsättningar att bygga vidare på.
Vill du berätta litet mer om din fritid och dina intressen?
– Jag tillbringar största delen av min lediga tid med min familj; min man Ragnar och våra tre barn Alva 10, Engla 8 och Love 5. Vi tycker om att tillbringa somrarna i Ljunghusen i Skåne och resa när tillfälle ges. Jag är intresserad av samhällsfrågor och gillar att läsa. Både skönlitteratur, facklitteratur, nyhetssidor på nätet och bloggar etc. Tycker också om att ta del av samtal i poddar, det ett trevligt format då man kan lyssna på reflektioner utan att vederbörande blir avbruten. Tycker om att bli inspirerad av konst som berör, tar gärna med mig hela familjen till Fotografiska i Stockholm.
Vilken motionsform föredrar du?
– Yoga, power walk och att jogga, helst på stranden i vackra Ljunghusen, och även lite mer högintensivt som body combat.
Tränar du på gym?
– Ja regelbundet när jag är ledig, som på sommaren. Under intensiva jobbperioder tyvärr mindre regelbundet.
Vilket TV-program tittar du helst på?
– Jag har ingen tv och tittar sällan på TV-program! Går gärna på bio, ser nyheter på datorn.
Är du tävlingsinriktad?
– Ja, det är jag. När jag var liten tävlade jag i schack, jag har också hållit på med en hel del idrotter. Det intressanta för mig nu är egentligen inte att tävla och vinna över någon annan utan att istället stäva efter konstant utveckling på flera plan.
Är du med i någon förening eller sammanslutning?
– Inte för egen del, barnen är med i flera idrottsföreningar och jag tillbringar många helger i Stockholm stads simhallar.
Möt Ann Hellenius på eFörvaltningsdagarna och ta del av hennes expansiva och innovativa visioner för hur huvudstaden och dess förvaltning kan komma närmare medborgarna.