Korruption förändrar samhället
Ökande infiltration och korruption inom svenska myndigheter gör att vi står inför en monumental samhällsförändring.
För den dystra prognosen står författaren, journalisten och föreläsaren Per Brinkemo som i flera år studerat hur klankulturer fungerar. ”När sådana tillämpas i ett land som traditionellt haft en extremt hög tilltro till myndigheter och människors vilja att göra rätt för sig kan det få förödande konsekvenser”, menar Brinkemo.
Per Brinkemo.
Hans uttalanden återfinns i Skattebetalarnas medlemstidning Sunt Förnuft som i flera artiklar i nr. 3 / 2024 granskar hur de kriminella äter sig in i samhället.
Tidningen konstaterar att även om Sverige fortfarande tillhör de minst korrupta länderna i världen, så har utvecklingen i flera år gått åt fel håll. Man hänvisar till Transparency Internationals årliga rapport tidigare i år.
I artikelsvepet uttalar sin även åklagaren Lisa dos Santos som känner oro och sorg över vad som händer i Sverige. Hon har inga enkla förslag på lösningar men menar att alla som önskar se ett fritt, demokratiskt och säkert samhälle måste bidra, både på jobbet och som privatpersoner.
Kommunalrådet Boel Godner (S) i Södertälje varnar för att de kommuner som inte tar problemen på allvar kommer att få ett iskallt uppvaknande. En åtgärd som Södertälje vidtagit mot kriminaliteten är att tjänstemän inte längre tar beslut ensamma. Dessutom har alla verksamheter en egen kontakt inom polisen dit man ska vända sig vid misstanke om korruption, otillåten påverkan, hatbrott och hot.