Offentlig sektor måste resa hållbart
Nätverket Schyst resande uppmanar alla nya och gamla beslutsfattare i offentlig sektor att ta vara på möjligheterna att ställa högre krav på social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet – i upphandlingar och i resepolicyer.
– Visa vägen framåt, uppmanar de beslutsfattare i ett debattinlägg i Dagens Samhälle (6 september 2018).
Varje år lägger landsting och kommuner många skattekronor på tjänsteresor. Nätverket Schyst resande har granskat resorna i offentlig sektor och upptäckt bristande etik och klimathänsyn. Nu manar nätverket till förändring.
Förlorad möjlighet
Att tunga offentliga aktörer missar att ställa krav som skulle gynna miljö, arbetsvillkor och mänskliga rättigheter är en förlorad möjlighet, menar nätverkets företrädare
Även i upphandlingar som rör resande, främst hotell och transporter, bör ribban höjas när det gäller hållbarhet, anser de.
De pekar på den nya lagen om offentlig upphandling som gäller sedan ett år tillbaka. Den säger att miljöhänsyn, sociala och arbetsrättsliga hänsyn bör beaktas, om upphandlingens art motiverar det.
Ny lag gör det möjligt
”Lagen gör det möjligt att ställa krav på anställningsvillkoren. I vissa fall är det till och med en skyldighet. Andra nyheter är att det går att ställa högre miljökrav än lagstiftningens miniminivå och att fråga efter märkningar som Bra Miljöval, Fairtrade eller KRAV”, påpekar debattörerna.
Undertecknarna är:
Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef, Unionen,
Rosemarie Strasky, t.f. kanslichef, Union to Union,
Malin Roux Johansson, generalsekreterare, RealStars,
Ulrika Urey, kanslichef, Fair Action,
Paula Guillet de Mothoux, World Childhood Foundation,
Peter Moilanen, generalsekreterare IOGT-NTO-rörelsen.
Bilden på förstasidan: Malin Roux Johansson, generalsekreterare, grundare och verksamhetsansvarig på RealStars. Foto: Anna Sigvardsson.