Offentliga inköpare möts i Luleå
Efter år av pandemi och restriktioner kan Sveriges Offentliga Inköpare (SOI) nu hålla de årsdagar som skulle ha genomförts innan pandemin.
– Pandemin är inte över, men det är ändå skönt att restriktionerna är borta och att smittspridningen går ner. Det innebär också att vi nu faktiskt kan genomföra vår årskonferens i Luleå den 29-31 mars. Ett ”äntligen!” är definitivt på sin plats, uppger Martin Magnusson, vice ordförande i SOI.
SOI meddelar också att man avslutar samarbetet med Dagens Samhälle som gällt sedan 2018. ”Bakgrunden till beslutet är en sammanvägning av kostnad och medlemsnytta”, heter det på SOI:s webbplats.
Söker andra samarbeten
Föreningen kommer nu att söka såväl andra samarbeten för att skapa mervärden för medlemmarna, som kanaler för att nå ut till ledande beslutsfattare i offentlig sektor.
I ett nyhetsbrev formulerar Martin Magnusson sina tankar kring rådande läge och stundande årskonferens.
– I skrivande stund är det över 500 anmälda deltagare till konferensen, meddelar Martin Magnusson, och tycker att det känns bra att kunna erbjuda möjligheten att delta på distans. Det är sannolikt en kombination som SOI kommer att upprepa även kommande år.
När det gäller programmet så utlovas spännande föreläsningar med direkt koppling till inköparens vardag. Dessutom ska zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer med humor och allvar beskriva kriser och katastrofer.
– En föreläsning som bokades in med pandemin i åtanke men som tyvärr blivit än mer aktuell mot bakgrund av det som just nu händer i Ukraina, reflekterar Martin Magnusson.
Lokal grupp har jobbat
SOI har haft hjälp av en lokal grupp bestående av medlemmar från Luleå som har arbetat med såväl program som underhållning.
På SOI:s webbplats finns även information och historik om Luleå stad som 2021 fyllde 400 år. Luleå är en växande stad med cirka 80.000 invånare. Redan under medeltiden hade staden en marknadsplats, hamn och en kyrksocken i nuvarande Gammelstad.
I dag har Luleå Sveriges fjärde största hamn för gods och utgör ett metallurgiskt centrum med stor stålindustri och omfattande forskning. Här finns även Sveriges nordligaste tekniska universitet, Luleå tekniska universitet. Dessutom är man både residensstad och stiftsstad.
Facebooketableringen i Luleå
Facebooks Europeiska datacenter i Luleå är den första investeringen för Facebook utanför USA. Facebook valde Luleå för etableringen av sina första datacentrum tack vare fördelarna med bland annat den naturliga kylan som är nödvändig för att hålla nere temperaturen i serverhallarna. Men även det driftsäkra elnätet, de låga elpriserna och den rena energin.
Datacentret är det största i sitt slag i Europa, med hela 84 000 kvadratmeter vilket kan jämföras med drygt 11 fotbollsplaner. Det som datacentret kommer att bistå med är att processa stora mängder av datatrafik genom tusentals dataserver som tillsammans jobbar som en jättedator. Genom detta upplevs det som att ens handlingar på Facebook utförs i samma ögonblick som man utför dem.
Etableringen av Facebook i Luleå har lett till att även andra företag har fått upp ögonen för staden.
Källa: SOI.