Oro över privata säkerhetsbolag
När privata aktörer blir allt vanligare inom rättsområdet riskerar ojämlikheten i samhället att öka. Det tror Vänsterpartiets Linda Snecker, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson.
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell håller delvis med, men är inte förvånad över utvecklingen.
– Ansvaret för detta ligger ytterst hos politikerna, menar han.
Johan Forssell (M). Foto: Moderaterna.
Uttalandena sker mot bakgrund av en pågående debatt i samhället om rättsväsendet, knappa resurser, privata ordningsvakter och allt fler aktörer i säkerhetsbranschen.
Tidningen Svenska Dagbladet har haft en artikelserie med vinjetten Trygghet till salu. Nu reagerar politiker på reportageserien. Privata ”polisutredningar” som ökar i antal och en säkerhetsbransch på frammarsch är några områden som skildrats.
”Mer övervakning”
Linda Snecker (V) oroas nu över utvecklingen på rättsområdet och menar att det finns ”en oroväckande glidning” om vart samhället är på väg, vilket visas tydligt i SvD:s artiklar, enligt riksdagsledamoten: mer övervakning och ökad privatisering.
På tidningens fråga om det inte finns några fördelar med att använda sig av exempelvis ordningsvakter när polisen inte räcker till, menar Snecker att fördelar finns men att ordningsvakter har för kort utbildningsperiod, 80 timmar. Samtidigt har de stora våldsbefogenheter.
”En följd av rättspolitiken”
Johan Forssell (M) får också yttra sig och håller med om vikten av ökade resurser till rättsväsendet. Men han menar att utvecklingen med en växande trygghets- och säkerhetsbransch inte har uppstått ur ett vakuum.
– Det är ett resultat av den rättspolitik som har förts där rättsväsendet konsekvent inte varit dimensionerat för detta, säger han till SvD.
Han tycker det är ”en tråkig utveckling” på så sätt att det inte borde behövas, ”detta borde utföras av polisen, människor har betalat för att få detta skydd.”