Skattemedel till antigruv-kampanj

Fyra kommuner i Jämtland med Östersund i spetsen anlitar en PR-byrå för att påverka allmänheten mot gruvbrytning. Förvaltningsrätten i Härnösand förklarar i en dom att gruvfrågan är statlig, inte kommunal. Därmed är Östersunds PR-kampanj mot en planerad gruva olaglig, slår Förvaltningsrätten fast.

Trots domslutet fortsätter kommunerna lobbyarbetet med motiveringen att den planerade gruvan kan påverka det lokala dricksvattnet. Östersund, som är en av de fyra påverkade kommunerna, överklagar därför domen.

Effie Kourlos (C ), kommunalråd i Östersund, som
överklagat Förvaltningsrättens dom. Foto: Centerpartiet.

Det är Tidningen Näringslivet som den 17 januari rapporterar om detta.

Svemin är branschorganisation för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige. Organisationen menar att kommunerna undergräver miljölagstiftningens trovärdighet.

Svemin representerar cirka 60 företag med drygt 14 000 anställda inom produktion, prospektering och teknik. Uppdraget är att ge medlemsföretagen bästa möjliga konkurrensförutsättningar. Man bevakar därför branschens intressen i samband med utvecklingen av policyer och lagar i Sverige och EU.

”En statlig angelägenhet”

Tidningen Näringslivet har tillfrågat Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Han menar att kommunernas agerande strider mot kommunallagen.

Till TN säger han att även om det skulle vara kommuner vars geografi berörs av gruvbrytningen ”så är det lik förbaskat så att det är en statlig angelägenhet och inte en kommunal”.

Det faktum att förvaltningsrätten dömt ut det kommunala agerandet som olagligt verkar inte få dessa att ändra sig. De fyra kommunerna ska fortsätta anlita konsulten för fortsatt påverkansarbete. I november 2024 tecknades ett nytt avtal som innebär att Östersund, Berg, Åre och Krokoms kommuner går in med 200 000 kronor var för fortsatt påverkansarbete.