Solcellspark byggs på soptipp

Karlskrona brukar komma högt upp när det gäller antal soltimmar i Sverige. Detta har man dragit nytta av genom att bygga Sveriges största solcellspark – på en gammal soptipp. 
– Ett markområde som detta skulle kosta miljoner att sanera men kommer nu istället till långsiktig nytta, menar Christoffer Caesar, VD på Swede Energy, som byggt och levererat tekniken till projektet.
OFFENTLIGA AFFÄRER fick en pratstund med VD:n som berättar att upphandlingen genomfördes våren 2018. Första etappen påbörjades hösten samma år och nu går etapp två igång. Hela anläggningen är tänkt att stå klar år 2020.
Beställare var Affärsverken i Karlskrona som sedan dess välkomnar privatpersoner och företag att bli delägare eller andelsägare.
Tio tusen andelar sålda
Större företag och organisationer investerar i solparken som direktägare, medan mindre företag och privatpersoner köper andelar genom den ekonomiska föreningen Solfördelarna i Karlskrona.
 Tio tusen andelar har redan har sålts till drygt 230 delägare. Som andelsägare bidrar man till förnybar energi samtidigt som man sänker sina elkostnader. En andel kostar för privatpersoner 1 150 kronor, vilket ger ungefär 100 kilowattimmar per år. Man får avkastning direkt på sin el-faktura.
Innovativ teknisk lösning
Leverantören Swede Energy har arbetat med hållbara energilösningar till kommersiella fastighetsbolag och industrier i över 30 år. Trots sin långa erfarenhet betraktar man detta som ett unikt projekt för bolaget, bland annat eftersom solcellsparken byggs på en gammal soptipp där marken ständigt rör på sig. Alltså tvingades man hitta en innovativ teknisk lösning.
Ett gigantiskt plastskydd som inte får penetreras täcker ytan då det kan finnas gifter dolda i marken. Sedan har lådor placerats ut på vilka solpanelerna installeras.
Många kan vara med
– En annan sak som är bra är att privatpersoner, som inte kan ha egna solceller för att de kanske bor i hyreslägenhet, ändå kan nyttja en förnybar energiform som andelsägare, framhåller Christoffer Caesar.
Han anser också att det är en stor fördel för Affärsverken och deras lokala förankring. De som investerat i anläggningen eller är andelsägare blir sannolikt mer lojala som kunder i en tid när alltfler byter elbolag allt oftare, tror han.
– Dessutom innebär hela projektet bra PR för Karlskrona kommun, framhåller Christoffer Caesar till sist.
Fakta
Satsningen innebär att 18 700 solcellsmoduler placeras ut på den gamla Gullberna-deponin i Lyckeby, en före detta soptipp. Arrendeavtalet är på totalt 7,5 hektar och gäller i 30 år. Målet är att kunna få ut en total effekt på sex megawatt, vilket motsvarar solenergi till omkring 400 villor.
Tio tusen andelar har hittills sålts till drygt 230 delägare. 106 delägare har köpt 6 072 andelar i etapp ett och 133 delägare har köpt 3 173 andelar i etapp två, som nu byggs.
Källor: Christoffer Caesar, Swede Energy samt Affärsverken Karlskrona.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *