Solen sken över Offentliga Rummet i Karlstad

Den 20-22 maj arrangerades Offentliga Rummet för 17:e året i rad. Denna gången var det ett soligt Karlstad som stod som värd för konferensen, som i år fokuserade på verksamhetsutveckling i det digitala samhället.
Offentliga Rummet arrangeras av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och VINNOVA i samverkan med E-delegationen och Karlstads kommun, som utsågs till Sveriges IT-kommun 2013. Konferensen belyser nationella strategiska frågor och exempel på hur statliga myndigheter, kommuner och landsting tillsammans ska skapa förutsättningar för privatpersoner och företagare att få en enklare vardag i mötet med det offentliga.
Fördjupningsdag med fokus på utmaningar i det digitala samhället
Offentliga Rummet började med en fördjupningsdag den 20 maj med ett tiotal heldagsseminarier kring olika utmaningar: Digital delaktighet, Processarbete i praktiken, e-arkiv,  Digitala trygghetstjänster, Kundtjänst och kontaktcenter, Juridisk checklista för samverkan och Öppna data.
Konferensen fortsatte sedan med två dagar fyllda med seminarier som utgick från deltagarnas olika livshändelser, kompetensområden och intressen. Det fanns också möjlighet att höja rösten lite extra i konferensens ”Speakers corner”, vilken var en del i utställningsområdet där utställarna hade möjlighet att under tio minuter fritt prata om sina produkter, tjänster och lösningar för den offentliga sektorn. Idén med ”Speakers corner” var att det är en plats där det är tillåtet att prata om precis det man själv väljer att prata om.
En lyckad konferens
Besökarna och utställarna på Offentliga rummet tycker att konferensen har varit lyckad i stort.
”På det stora hela tycker jag det är ett bra arrangemang, det är ett bra antal deltagare och ett bra program. Dock kan det vara vissa mindre praktiska saker som kunde fungerat bättre”, säger Karl-Oskar Brännström ifrån Flexite.
Guldlänken 2014
Under Offentliga Rummet delas priset Guldlänken ut. Med detta pris vill man belöna den mest innovativa e-förvaltningsutvecklingen till nytta för medborgare och företag. Från och med i år har man valt att främst fokusera på individers betydelse som eldsjälar och inspiratörer för att hitta nya vägar inom olika samhällssektorer. Årets vinnare blev Joakim Jardenberg, nu senast Internetchef i Helsingborg och priset delades ut av IT- och energiminister Anna-Karin Hatt.
Guldlänken_2014
 
Juryns motivering lyder:
”Under 20 år har Joakim Jardenberg arbetat inom många olika perspektiv på den digitala samhällsförändringen. Mest känd är han sannolikt som debattör, föreläsare och som en aktiv och engagerad deltagare i diskussionen över många olika digitala kanaler. Ständigt utmanande och ständigt idérik när det gäller att hitta nya vägar i en digital kontext. Han representerar ett sorts öppet, transparent och idéburet ledarskap som blir allt viktigare som ett kompletterande alternativ till traditionell organisationsledning. Han arbetar också som rådgivare i internetfrågor för stora börsbolag samt som entreprenör, idégivare och delägare i flera startups. Sedan en tid är han internetchef i Helsingborg och har bland annat alldeles nyligen introducerat en ny och kompletterande typ av kommunal hemsida med fokus på passion och känsla, snarare än på information. Dessutom producerad på ett sätt som är ovanligt i den kommunala världen; extremt snabbt, med väldigt liten budget och en liten intern arbetsgrupp. När Guldlänken från och med i år främst fokuserar individers betydelse som eldsjälar och som inspiratörer för att hitta nya vägar inom olika samhällssektorer ser vi i juryn Joakim Jardenberg som en alldeles utmärkt symbol för detta och som en värdig vinnare av Guldlänken 2014!”
Emma Ask

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *