”Svensk järnväg klarar inte ett krig”

Det är dags att lämna kortsiktiga beslut och felprioriteringar bakom oss, och satsa på den svenska järnvägen. Det menar tre ledande vänsterpartister.

Linda Snecker.

I tider då alla pratar om krisberedskap måste vi börja ställa oss frågan vilka konsekvenser skicket på den svenska järnvägen skulle få om krisen eller kriget kommer till oss. Den retoriska frågan ställer Linda Snecker (V), riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson, Jonas Sjöstedt (V), kandidat till EU-parlamentet, samt Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd Region Stockholm, i en debattartikel i Expressen.

”Ödesdigra konsekvenser”

Förhoppningsvis kan insikten om att skicket på den svenska järnvägen sannolikt skulle få ödesdigra konsekvenser i kristider leda till vettigare prioriteringar framöver, skriver de tre vänsterpartisterna, och fortsätter:

Anna Sehlin.

För vi kan göra något åt detta. Statens finanser är goda, det enda som saknas är den politiska viljan. Vi kan rusta och reparera våra spår, avprivatisera underhållet, köra mer trafik i egen regi och ge alla anställda i kollektivtrafiken rimliga arbetsvillkor. 

Jonas Sjöstedt.