Utbildning ger både individ och verksamhet frihet att utvecklas

Månadens gästkrönikör i vårt nyhetsbrev, Lisa Algvere, chef för YH- och uppdragsutbildningar vid Påhlmans Handelsinstitut, skriver på temat att plugga vidare som vuxen.

Att som vuxen plugga vidare är fritt och frivilligt arbete under eget ansvar. Det är bitvis tufft att sätta sig och studera och förstå, men oj vad stimulerande med tid för personlig utveckling, reflektion, vidgade vyer och nya kollegor som kallas för studiekamrater. För många är känslan av att vara studerande ovan, och för en del är det ibland svårt att förstå att studier kräver mer än att närvara på lektioner. För den motiverade lönar sig alltid vuxenutbildning på ett eller annat sätt.

Många väljer att vidareutbilda sig mitt i livet, när vardagen börjar gå på rutin, arbetsuppgifterna saknar glädje, och veckodagarna flyter ihop till en grå massa. Men ibland är valet att vidareutbilda sig ett resultat av att individens kompetens blivit omsprungen av omvärldens utveckling eller oväntad uppsägning, och plötslig insikt att befinna sig ”mellan två jobb”.

En bra utbildning motsvarar marknadens behov och krav, och bör genomföras av lärare som varvar undervisning med att arbeta med det de undervisar i. Det är näringslivsanpassade utbildningar som bäst förbereder sina studerande inför kommande utmaningar i arbetslivet. Min inspirationskälla och drivkraft som chef för Påhlmans Handelsinstituts yrkesinriktade utbildningar för privatpersoner är att se skillnaden hos våra studerande i självkänsla, stolthet, och kunskapsglädje från första till sista kursdagen.

Utanför mitt arbetsrum sitter en brokig skara med stark sammanhållning i klassen. De har inga lektioner idag, men samlas ändå för att plugga enskilt sida vid sida för att kunna fråga och hjälpa varandra. Alla är mer eller mindre mitt i livet, en del vill ta nästa steg i karriären, några har bott i Sverige en kort period och vill kunna bygga sig en framtid via utbildning, och så ett par unga som vill varva studier med praktik och snabbt komma ut i arbetslivet. De har alla valt att plugga vidare för att få möjlighet att arbeta med något de själva valt. Idag kan du även välja var, när och hur du vill plugga – dagtid, kvällstid eller online. Det finns möjlighet för alla att skaffa sig större frihet via utbildning. Ta vara på din möjlighet att uppdatera dina kunskaper!

Många av våra utbildningar består av studier som följs av en praktiktid ute på en arbetsplats. När de studerande examineras har de färska teoretiska kunskaper, ofta en bra referens från en arbetsplats och sist men inte minst, ett nytt nätverk av studiekamrater som kommer att bli branschkollegor inom en snar framtid.

Företag och organisationer kan kvalitetssäkra sin verksamhet genom att kompetensutveckla personalen. Verksamheter med kompetenta medarbetare är dessutom attraktiva som arbetsplatser och blir därmed konkurrenskraftiga på marknaden. Så även om vardagen på jobbet är bra, ge dina medarbetare möjlighet att plugga, på arbetstid eller privat, för både deras egen och verksamhetens skull!