”Utnämningsmakten missbrukas”

I Sverige utses statens högsta ämbetsmän mer slarvigt än styrelsen i en bostadsrättsförening. Det anser Adam Danieli, program­ansvarig och ansvarig för rättsstatsfrågor på tankesmedjan Timbro.

”Det finns inget krav på att tjänster utlyses eller går att söka. Besluten motiveras inte och det finns i princip ingen möjlighet till granskning – helt i strid med rättsstatliga principer”, framhåller han.

Adam Danieli. Foto: Timbro.

Som exempel anför Danieli Anna Kinberg Batras rekryteringar och efterföljande petning, vilket väckt stor uppmärksamhet. Och den tidigare social­demokratiska parti­sekreteraren Carin Jämtin försökte enligt Danieli att motverka regeringens politik i sin tidigare roll som general­direktör för Sida.

– Det som framkommit är knappast smickrande för svensk förvaltning, slår Adam Danieli fast. I en debattartikel i Svenska Dagbladet 2024-11-19 vill skribenten påvisa att bristerna i regleringen av utnämningsmakten fått till följd att ”regeringar av olika färg allvarligt missbrukat sin makt.”

”En öppen hemlighet”

Enligt Danieli har det i Sverige varit något av en öppen hemlighet att regeringen kan använda utnämnings­makten för egna syften. Han menar att denna praxis troligen var värst under statsminister Göran Persson, ”som återkommande kritiserades av konstitutions­utskottet för att helt enkelt utnämna vänner och förtrogna till statliga ämbeten.”

Nu måste regeringen inleda reformer, menar debattören, och välkomnar att rättsstatens utmaningar diskuteras mer än någonsin i Sverige. Han ger också beröm till regeringen för att den tillsatt ett stort antal utredningar om hur rättsstaten kan stärkas, exempelvis vad gäller grundlagens fri- och rättighets­skydd, domstolarnas oberoende, formerna för grundlags­ändring och reglerna för hur riket styrs i krig och kris.
– Detta är mycket välkommet!