”Utnämningsmakten missbrukas”
I Sverige utses statens högsta ämbetsmän mer slarvigt än styrelsen i en bostadsrättsförening. Det anser Adam Danieli, programansvarig och ansvarig för rättsstatsfrågor på tankesmedjan Timbro.
”Det finns inget krav på att tjänster utlyses eller går att söka. Besluten motiveras inte och det finns i princip ingen möjlighet till granskning – helt i strid med rättsstatliga principer”, framhåller han.
Adam Danieli. Foto: Timbro.
Som exempel anför Danieli Anna Kinberg Batras rekryteringar och efterföljande petning, vilket väckt stor uppmärksamhet. Och den tidigare socialdemokratiska partisekreteraren Carin Jämtin försökte enligt Danieli att motverka regeringens politik i sin tidigare roll som generaldirektör för Sida.
– Det som framkommit är knappast smickrande för svensk förvaltning, slår Adam Danieli fast. I en debattartikel i Svenska Dagbladet 2024-11-19 vill skribenten påvisa att bristerna i regleringen av utnämningsmakten fått till följd att ”regeringar av olika färg allvarligt missbrukat sin makt.”
”En öppen hemlighet”
Enligt Danieli har det i Sverige varit något av en öppen hemlighet att regeringen kan använda utnämningsmakten för egna syften. Han menar att denna praxis troligen var värst under statsminister Göran Persson, ”som återkommande kritiserades av konstitutionsutskottet för att helt enkelt utnämna vänner och förtrogna till statliga ämbeten.”
Nu måste regeringen inleda reformer, menar debattören, och välkomnar att rättsstatens utmaningar diskuteras mer än någonsin i Sverige. Han ger också beröm till regeringen för att den tillsatt ett stort antal utredningar om hur rättsstaten kan stärkas, exempelvis vad gäller grundlagens fri- och rättighetsskydd, domstolarnas oberoende, formerna för grundlagsändring och reglerna för hur riket styrs i krig och kris.
– Detta är mycket välkommet!