"Utöka rutavdraget för fler jobb!"
Rutavdraget är en succé – men politiker ska inte bestämma om vad som bör ingå. Det menar Anna-Karin Hatt, vd, Almega, och Andreas Åström, näringspolitisk chef, Almega.
Idéerna framförs i en debattartikel i Aftonbladet (2018-04-18). Med ett hemavdrag finns stora möjligheter att öka efterfrågan på hushållsnära tjänster till drygt 50 000 sysselsatta år 2020. Det är drygt 15 000 fler än om reformen inte görs, hävdar Almegas företrädare.
De anser att Sverige inte har råd, varken ekonomiskt eller humanitärt, att lämna stora grupper utanför arbetsmarknaden. ”Vi måste ta vara på fungerande reformer som öppnar dörrarna till egen försörjning”, skriver de och pekar på att det fortfarande tar i genomsnitt hela sju år för hälften av alla nyanlända att få sitt första jobb i Sverige.
Rut-avdraget har fungerat
Debattörerna menar att det är viktigt att söka nya idéer och blocköverskridande lösningar på våra stora samhällsutmaningar. Men lika viktigt som det är att prova nytt, lika viktigt är det att ta vara på det som redan prövats och som visat sig funka bra, och göra det ännu bättre. Rut-avdraget är ett utmärkt exempel på det, tycker Anna-Karin Hatt och Andreas Åström.
Rut-avdraget infördes 2007. På tio år har avdraget skapat 30 000 nya jobb, och antalet kunder uppgick i fjol till nära 900 000, konstaterar skribenterna. I dag uppger hela 81 procent att de köper eller kan tänka sig att köpa hushållsnära tjänster. Till och med en majoritet av Vänsterpartiets väljare är i dag positiva till rut-avdraget enligt en undersökning från Novus.
Bygg ut avdraget nu
Tre fjärdedelar av de jobb som skapats tack vare rut-avdraget har gått till människor som kom direkt från arbetslöshet. ”Efter tio år kan vi konstatera att rut-avdraget varit en stor framgång – låt det inte gå tio år till innan den lyckade reformen byggs ut”, avslutar debattörerna.