”Offentlighetsprincipen ska stärkas”

För att offentlighetsprincipen ska råda i praktiken krävs ett uppriktigt engagemang – inte bara regler. Jag vill att det tillsätts en parlamentarisk kommitté för att utreda hur offentlighetsprincipen ska stärkas, skriver Fia Ewald.

Fia Ewald är informationssäkerhetsexpert, konsult,
tidigare chef för MSB:s enhet för systematisk
informationssäkerhet, samt fristående gästkrönikör i
Altinget. Foto: LikedIn.

Hellre än att fokusera på tjänstemannaansvaret tycker hon att systemfel och brister i det kollektiva ansvarstagandet för den offentliga förvaltningen är det man bör granska. Motorsågar och effektiviseringar är inte det hon tänker på, utan de djupare värden som förvaltningen ska ledsagas av, uppger hon i en krönika i Altinget.

Bärande i en rättsstat

Enligt Fia Ewald utgör den offentliga förvaltningen inte en serviceorganisation som betjänar kunder utan ska vara den bärande förutsättningen för en demokratisk rättsstat.

Hon anser att offentlighetsprincipen är juvelen i kronan för den svenska förvaltningen. Men tyvärr finns ett motstånd hos många makthavare mot att lämna ut allmänna handlingar. ”Detta bekräftas av de kontakter jag har med arkivarier och registratorer samt av medborgare som vill ha hjälp med att få ut handlingar”, skriver Fia Ewald i sin krönika, och fortsätter: ”Det är ingen vacker bild som målas upp. Även när registratorer vill lämna ut handlingar kan chefer, kommunikatörer och jurister lägga hinder i vägen.”

Det är därför som hon skulle vilja att det ska utredas hur offentlighetsprincipen ska stärkas.

Fia Ewald avslutar med att framhålla ett det behövs ett samlat grepp för att tvinga offentliga makthavare att ”lämna sin bekväma insynsfria zon och verkligen öppna upp förvaltningen för aktivt inflytande. Om offentlighetsprincipen tolkas rätt så ska det vara obekvämt för makthavare.”

Läs mer här.