Det goda samtalet på Bokmässan
Inköpare och leverantörer talar ofta om behovet av dialog och samtal. På Bokmässan i Göteborg 28 september-1 oktober spelade det goda samtalen en viktig roll.
Samhällsklimatet och hur det speglas på sociala medier penetrerades på ett djupt och stundtals humoristiskt vis under rubriken Det goda samtalet. I panelen fanns Fredrik Skavlan, känd programledare i tv, Annie Lööf, tidigare partiledare C, och Susanne Rappman, biskop i Göteborgs stift. Lars Mogensen, känd radioröst i P1, ledde samtalet. OFFENTLIGA AFFÄRERS skribent var på plats i publikhavet.
Fredrik Skavlan.
Alla tre paneldeltagare berättade anekdoter ur sina offentliga liv. Annie Lööf var under tio års tid etta på en lista över ”landsförrädare” hos den person som senare dömdes för mordet på Ing-Marie Wieselgren. Mordet på Donners plats i Visby den 6 juli 2022 skakade Sverige. Wieselgren var läkare och Sveriges Kommuner och Regioners psykiatrisamordnare.
Tystnad och självcensur
Nu på Bokmässan vittnade panelen om hur tystnad och viss självcensur sprider sig bland offentliga aktörer. Många tiger av rädsla eller försiktighet. Man väljer veckodag och tidpunkt för när ett utspel ska göras. En fredagskväll ligger man lågt eftersom kommentarsfältet annars riskerar att översvämmas av hat och hot.
Annie Lööf menade att det inte enbart eller i första hand är de offentliga personerna som kan och ska bidra till en förändring, utan alla som agerar på sociala medier, ”ja, alla vi som sitter här”, sa hon och tittade ut över publikhavet i den stora K-salen, mässans största. Ansvaret ligger hos oss var och en.
Skärpt säkerhet
Säkerhetskontrollen hade skärpts på grund av att de svenska myndigheterna tidigare höjt Sveriges riksnivå för terrorattentat från tre till fyra på den femgradiga skalan. För första gången kroppsvisiterades alla deltagare sedan väskorna först kollats. Arrangemanget förflöt utan allvarligare incidenter.
Bokmässan i Göteborg är enligt arrangörerna Nordens största kulturevenemang. Visionen är ”att skapa ilningar i själen genom att göra den mest tankeväckande upplevelsen under året”. Arrangörerna vill främja läsning, bildning och litteraturens roll i samhället och på så sätt göra världen bättre. Årets teman var Judisk kultur, med kulturinstitutionen Judisk kultur i Sverige som hedersgäst, Staden samt Ljud.