Goda råd vid el-upphandling
El-marknaden är under stark utveckling alltsedan avregleringen på 1990-talet. Marknaden präglas av hård konkurrens, snåriga avtalsvillkor och en prisutveckling som skapar debatt. Vi har tagit hjälp av el-inköpsspecialist Magnus Kjellin för att lära oss mer om el-marknaden.
Vilken el-fråga är mest intressant just nu, anser du? Hur stora? Varför är det svårt att köpa el? Kan du kommentera prisutvecklingen på marknaden den senaste tiden. |
Magnus Kjellin listar sina viktigaste råd. 1. Ta hjälp av någon som kan genomskåda alla försäljningstrick och guida genom elinköpsprocessen . Återbetalningstiden på denna investering är väldigt snabb. 2. Engagera medarbetare från Ekonomi, Inköp, Miljö, Finans och Drift i inköpet. Alla har kopplingar till resultatet av elavtalet. Låt alla påverka avtalet inom det område där de berörs. 3. Lär er grunderna i hur marknaden fungerar och vilka konsekvenser olika inköpsstrategier ger. 4. Välj strategi – genomför elinköp och var noga med uppföljning. |
Ursprungsgaranti
Många kommuner formulerar policys kring inköp av grön el.
Har vi ett tillförlitligt system för att garantera hur elen producerats?
– Ja, nu har vi faktiskt fått det i och med att det finns en lag som reglerar området, säger Magnus Kjellin. Det är ganska nytt. Tidigare kunde man köpa och sälja ursprungsgarantierna flera gånger. Det är oerhört viktigt för förtroendet på marknaden att vi har ett fungerande system.
Systemet med ursprungsgarantier ska säkerställa att det inte säljs mer el av en viss typ än vad det produceras. Alla typer av elproduktion kan tilldelas ursprungsgaranti och el-producenten får en ursprungsgaranti per producerad megawattimme el.
Ursprungsgarantier kan säljas på en öppen marknad i eller utanför Sverige. Priset sätts av utbud och efterfrågan. Ursprungsgarantier annulleras omgående vid användning eller efter 12 månader.
Vintersäkra avtal?
Bör man som kund i offentlig sektor vintersäkra el-avtalen?
– Begreppet ”vintersäkra” är ett försäljningstrick. Som kund i offentlig sektor bör man säkra elkostnaden så att man uppnår rätt fördelning av å ena sidan jämn kostnadsutveckling och å andra sidan följsamhet mot marknadspriset på el. Detta tillsammans med ett bra och transparent elinköpsavtal sörjer för en låg elkostnad. Tyvärr är det många inköpare som låter sig påverkas av alla försäljningstrick som ofta leder till ökade kostnader, Vintersäkra är en sådan, att köpa till inköpspris är en annan.
– Kraven bör alltid utgå från respektive kommuns förutsättningar och önskemål. Ansvaret för affären ligger lokalt, så också kravet på att göra en korrekt och bra el-affär.
Stor uppfinningsrikedom
Det är mycket hög konkurrens på el-marknaden vilket har lett till en stor uppfinningsrikedom för att tjäna pengar på kunderna. Magnus Kjellin kan reta sig på en del av den missvisande reklam som förekommer, till exempel ”Köp el till inköpspris”, ”Låt oss hantera dina el-inköp – vi är proffs.”
– Eventuellt behövs det hårdare regleringar kring hur man får lov att sälja. Jag har läst utkast på avtalsförslag som är rent bedrägliga i sin konstruktion. De får ett carte blanche direkt in i kundens kassakista, säger han.
Konkurrensen har varit hård under en längre tid, vissa har menat att marknaden kommer att omstruktureras men det händer i så fall otroligt långsamt.
– Varför blir det aldrig allmänt känt när kunderna gör riktigt dåliga affärer – så att kunskapen sprider sig till andra? Man kanske skäms, eller så har man ingen aning om att man har gjort en dålig affär, spekulerar Magnus Kjellin.