Är du modig?

Framgång, ska det vara nödvändigt i offentlig verksamhet?

Ja, det är jag helt övertygad om. Stärkt i min uppfattning blev jag efter att jag läst Ingrid Tollgerdt Anderssons bok ”Passion, nyckeln till framgång” om personer som är framgångsrika och vad som kännetecknar dem. Mod, lust och passion, envishet, planering och en vilja till utveckling är sådant som lyfts fram.

– Är du modig? Nej, tror jag de flesta skulle svara. Ändå vet jag att det inte är sant.

Varje dag gör många av oss något modigt på jobbet. Vi talar med en arbetskamrat om att han eller hon inte gör det vi kommit överens om, och som är bäst för barnen, eller de äldre.

Vi vågar tala om för föräldrar att vi är oroliga för deras barns utveckling eller livssituation av olika anledningar.

Vi vågar dra in tillstånd från verksamheter som missköter sig, trots hot eller försök till mutor.

Lust och passion är ett andra kännetecken för framgångsrika människor. Tänk er att gå till jobbet utan att känna lust eller passion.  Alla som sett Stavros Luca på tv i någon av ”Klass 9 A”-serierna vet vad passion är och att den behövs. Stavros Luca kom gående i korridoren på mitt jobb en dag för någon månad sedan.

– Jag måste springa efter honom och säga att han är bra och be om hans autograf, sa jag till en arbetskamrat.

– Du är ju inte klok, nu får du lugna ner dig, sa min arbetskamrat.

Ja, jag gjorde det, men jag ångrar mig fortfarande. Människor som tillför något extra, som brinner för sitt uppdrag tycker jag vi ska uppmärksamma och berömma. Vi är alldeles för snåla med beröm i vårt land.

Envishet och planering. Jag tänker på Gunde Svan när jag ser ordet envishet. Gunde beskrivs i Tollgerdt Anderssons bok och jag väntar mig att det ska stå om den gången han tävlade och bröt armen, men åkte färdigt ändå.

Galenskap, sa många efteråt. Envishet, kände jag med stor beundran. Gunde var också väldigt tydlig med att planering är A och O. Allt är möjligt bara vi planerar och sliter. Det gör att vi alla kan se fram emot att bli delvis framgångsrika eftersom planering är en av de viktigare beståndsdelarna i det vi gör varje dag. Utan planering, ingen bra verksamhet.

Fem stadsdelsnämnder i Stockholms stad och Upplands Väsby kommun deltar gemensamt i ett ESF-projekt som heter ”Verksamhet och hälsa”. Här är tanken att medarbetarna ska bli friskare genom att de blir fullt ut delaktiga i den verksamhet de arbetar.

Medarbetare ska förstå inte bara sitt eget uppdrag utan uppdraget som en del i helheten från kommunfullmäktiges vision via den egna nämnden och till verksamheten i förskolan, på äldreboende inom daglig verksamhet osv.

Alla måste bidra och alla måste dra åt samma håll. Det låter kanske inte så märkvärdigt, men det ställer stora krav på ledarskapet att lyckas med detta.

Samarbete för ökad kvalitet kräver att både chefer och medarbetare har mod och engagemang, envishet, förmåga att planera och en vilja till utveckling. Det är grund för framgång om vi ska tro vad vi läser.

Vi har sett att det stämmer inom idrott, företagande och kultur.  Nu kommer vi att få se det leder till framgång också inom offentlig verksamhet, det vet jag!

Carina Lundberg Uudelepp
Biträdande stadsdirektör Stockholms stad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *