Nu lanseras Virtual Almedalen

Region Gotland har fattat beslutet att ställa in 2020 års upplaga av politikerveckan i Almedalen i Visby. Bakgrunden är Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Att ställa in årets Almedalsvecka är det ansvarsfulla beslutet att fatta i nuläget, säger Lisbeth Bokelund, ordförande för huvudarrangörsgruppen.

Beslutet är taget av huvudarrangörsgruppen i samråd med värden, Region Gotland och de åtta riksdagspartierna. Arrangörerna menar att det är omöjligt att genomföra arrangemanget 2020.

OFFENTLIGA AFFÄRER har pratat med Urban Nilsson, VD på Hexanova och ansvarig utgivare på OFFENTLIGA AFFÄRER.

Almedalsveckan har beslutat att stänga ner, Offentliga Affärer har genom Hexanova Events funnits på plats i tio år, hur påverkar detta er?

– Våra konferenser har redan påverkats av Covid-19 och efter regeringens beslut om förbud för större möten under hela mars månad nu så börjar vi tragiskt nog bli vana vid avbokningar, säger Urban Nilsson.

– Den positiva sidan är att vi är förberedda och därför kunnat planera för ett helt nytt koncept kallat Virtual Almedalen som vi lanserar här och nu. Detta möjliggör för oss, våra partners och medborgarna att kunna fortsätta samhällsdebatter och samtal men i ett annat format.

Kan detta rent av ge er nya möjligheter i dessa svåra tider för branschen?
– Ja, det tror vi och Virtual Almedalen är något vi tänkt erbjuda organisationer som redan före dagens dystra beslut inte haft möjlighet att medverka. Tjänsten är så tillvida framtagen på förfrågan från andra som visat intresse för denna möjlighet. För våra läsare kommer denna satsning medföra en möjlighet att ta del av spännande innehåll på en ny plattform. 
OFFENTLIGA AFFÄRER har även pratat med Erik Martinsson, projektledare för eventet i Almedalen.
Hur ser du på att Almedalsveckan inte blir av rent fysiskt?
– Som projektledare för Offentliga Affärer i Almedalen så tycker jag att beslutet att stänga ner Almedalsveckan i år är väldigt tråkigt, förstås. Men med tanke på den situation vi alla nu tvingas leva i på grund av Covid-19 så kändes det väntat, förklarar Erik och fortsätter:– Jag, ihop med mitt team, har sedan en tid tillbaka förutsett detta och jobbar nu med att i stället erbjuda våra partners, men också våra trogna besökare, ett sätt att ändå ta del av vårt program i Almedalen genom vårt nya projekt Virtual Almedalen. I detta koncept kommer vi att sända intressanta programpunkter under tiden för den tänkta Almedalsveckan. Jag har pratat med stora aktörer som redan innan beslutet att lägga ner Almedalsveckan valde att inte närvara i år och de har uttryckt ett intresse för att vara med och lyfta sina viktiga budskap genom våra digitala kanaler.

OFFENTLIGA AFFÄRER återkommer med närmare detaljer, bland annat kommer en länk att läggas ut här till en särskild webbplats för Virtual Almedalen.

Kraftsamlar inför 2021
Från Visby meddelas att man nu kraftsamlar inför 2021. ”Vår ambition att erbjuda en trygg och säker mötesplats, som bygger på fysiska möten, försvinner därmed inte, säger Lisbeth Bokelund (MP), ordförande för huvudarrangörsgruppen”, i ett pressmeddelande. Och vidare:

”Huvudarrangörsgruppen har stor förståelse för att detta kommer få stora konsekvenser på det gotländska samhället, inte minst det gotländska näringslivet. Under rådande förhållande måste prioritet ligga på att begränsa smittspridningen”, skriver man i pressmeddelandet.

Texten uppdateras. OFFENTLIGA AFFÄRER återkommer med ytterligare kommentarer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *