Avreglerad finsk hyresmarknad

En avreglerad hyresmarknad nämns allt oftare som en av flera åtgärder för att öka fastighetsägares motivation till att investera i fler hyresrätter.
Det har vi sett i de pågående regeringsförhandlingarna och i flera utspel som följt i spåren av dessa. Finland har drygt tjugo års erfarenhet av en fri marknad, vid sidan av den subventionerade. Här finns fastighetsägare som satsat stort på nya hyreslägenheter, rapporterar Fastighetstidningen.

Lägenhet via webben
Den bostadssökande som i Helsingfors önskar en lägenhet med förstahandskontrakt direkt med fastighetsägaren, går in på en webbplats och skriver var och när man vill hyra. Ett tiotal alternativ dyker upp på skärmen, man fyller i lite uppgifter, kopplar upp sig med Bank-ID och betalar första hyran.
Denna webbtjänst heter Lumo och finns i den finska huvudstaden sedan några år, något som för en bostadssökande stockholmare låter nästan overkligt. Hundratals lägenheter förmedlas varje vecka i webbtjänsten vars totala bestånd uppgår till 35.000 lägenheter. Ägare är det största bostadsbolaget i Finland, börsnoterade Kojamo, med nationella fackföreningar som delägare.
Svart marknad i Sverige
Fastighetstidningen har intervjuat bolagets vd Jani Nieminen som även har koll på den svenska hyresmarknaden och debatten kring bostadsbristen i Sverige.
Han hävdar att den svenska marknaden enbart är reglerad på ytan. I stället finns en svart marknad och andrahandsuthyrningar där helt andra hyror gäller. Dessutom är bostadsköerna långa. ”Sverige är den bästa garantin för att våra politiker inte kommer att gå tillbaka till det gamla”, säger en leende Jani Nieminen till Fastighetstidningen.

Fakta Finlands bostadsmarknad
Hyrorna har ökat och det har även priserna på ägarlägenheterna, men den prisökningen är inte lika hög som i Sverige. Detta kan förklaras med att det finns en alternativ fungerande hyresmarknad i Finland som inte tvingar yngre personer till att köpa sitt boende för att få en bostad. År 2017 låg direktavkastningen på bostäder i Helsingfors på mellan fyra och sex procent. Värdeökningen uppgick till tre procent. I Stockholm rådde omvända förhållanden: 1,8 procents direktavkastning och 6,6 procents värdeökning.
Läs hela artikeln, där fler personer är citerade, via länken:
http://fastighetstidningen.se/i-avreglerat-land/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *