Banditer i dina korridorer?

Banditer i dina korridorer. Det var namnet på en paneldiskussion på Upphandlingsdagarna, som handlade om hur vi håller den organiserade brottsligheten borta från offentlig upphandling.
Här följer en kort sammanfattning av Gunnar Lyckhages artikel. Hela texten kommer att publiceras i OFFENTLIGA AFFÄRER nr 1 / 2017.
På senare tid har det kommit larmrapporter från ett flertal myndigheter. SÄPO och BRÅ rapporterar båda om missförhållanden, spionage och intrång i samband med offentliga upphandlingar. Med bland annat Södertäljehärvan i minnet frågade sig panelen hur vi skall agera för att undvika att hamna i brottslingarnas klor.
Det har blivit betydligt vanligare att upphandlare tar råd av Säkerhetspolisen vid säkerhetsskyddad upphandling, så kallade SUA-avtal. Därför finns också en särskild vägledning framtagen, i samarbete med Försvarsmakten, och den kan även laddas ner på nätet (sök på Säkerhetsskyddad upphandling – en vägledning). Det går också utmärkt att kontakta Säkerhetspolisen om man behöver ytterligare hjälp.
Gunnar Lyckhage

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.