Borlänge toppar Ekomatsligan
Tre kommuner ligger i toppen på årets Ekomatsliga, Borlänge, Lund och Södertälje. Alla med ekologiska inköpsandelar på runt 45 procent.
Borlänge lyckades med en hårsmån vinna årets Ekomatsliga över Lund som härskat på Ekomatsligans topp sedan 2009.
Eloge
-Vi var helt säkra på att Södertälje skulle ligga i toppen i år och känner oss mycket hedrade över en andraplats, säger Maria Ivansson, projektledare för EMIL, Ekologisk Mat i Lund.
Borlänge har jobbat medvetet och långsiktigt med det ekologiska – nu ser vi överraskande snabba resultat de senaste två åren. Vad är det som gjort att de lyckats så bra i Borlänge?
– Jag vill sända en eloge till alla som arbetar i köken i Borlänge. Vi uppmuntrar till mer ekologiskt men det är personalen i köken som är engagerade och gör jobbet, säger en mycket glad Lars Wilhelmsson, kostchef i Borlänge kommun.
E-handelssystem
– Vårt e-handelsystem gör det enkelt att välja de ekologiska varorna. Vi har bytt ut all köttfärs till ekologisk liksom mjölk, potatis och rotsaker och vi har fått med oss äldreomsorgen i ekoarbetet, berättar Lars Wilhemsson. Något som även Unni Öhman, miljösamordanre i kommunen intygar. Andelen egna tillagningskök har ökat till drygt 50 av 73, det har också påverkat resultatet.
27 kommuner, sju landsting och en region har klassat in i årets Ekomatsliga, samtliga med minst 25 procent ekologiska inköp. 40 procent av landets landsting och regioner har nått det nationella 25 procents målet. Endast tio procent av kommunerna har nått lika långt.
I slutet av detta år ska man nå 25 procents målet i offentlig sektor och det är inte helt omöjligt att vi faktiskt når det. Men det är långt ifrån alla kommuner och landsting som kommer att nå ända fram. Några är extremt duktiga och det är de som drar det stora lasset. Utan Borlänge, Lund, Södertälje och övriga kommuner och landsting i Ekomatsligan skulle det nationella målet ligga långt från 25 procent.
Källa: EkoMatCentrum