Brist på konkurrens i vården

Konkurrenslagstiftningen fungerar inte. Det visar fallet i Västernorrland där landstinget enligt ett domstolsbeslut får gynna de egna offentliga vårdcentralerna.
Det hävdar Erik Strand, vd och koncernchef, och Göran Modin, affärsområdeschef hälso- och sjukvård, båda Praktikertjänst. I en debattartikel i Dagens Samhälle (2017-10-03) hävdar de att det nu krävs en tydlig lagstiftning och långsiktiga och rättssäkra spelregler för privata vårdgivare.
Debattörerna pekar på att lokalmedia i Västernorrland under året rapporterat om en tvist kring huruvida landstinget får gynna de egna vårdcentralerna ekonomiskt, alltså framför de som drivs av privata vårdgivare.

Kompenserar de egna

Fem privata aktörer i regionen tog frågan till domstol, där landstinget under våren fick rätt. Målet överklagades dock till kammarrätten som dock inte beviljat prövningstillstånd. Detta innebär att Västernorrland inte behöver kompensera de privata vårdgivare inom vårdvalet som går back. Det är däremot fritt fram att kompensera de egna enheterna.
Skribenterna från Praktikertjänst fortsätter: ”Samtidigt som Västernorrland får fria tyglar att bryta mot konkurrenslagstiftningen beslutar landstingsstyrelsen i Värmland att kompensera sju privata vårdgivare i regionen med över 5 miljoner kronor. Norrbotten beslutade i mars 2016 om ett liknande system.”

Rättssäkra spelregler behövs
De här tre fallen visar enligt debattörerna att konkurrenslagstiftningen inte fungerar. ”Det behövs tydlig lagstiftning och långsiktiga och rättssäkra spelregler för privata vårdgivare. Så skapar vi tillsammans ett stabilt system med effektiva, innovativa och stabila organisationer som värnar såväl patienter och medarbetare som kvalitetsutveckling och patientsäkerhet.”
Strand och Modin tycker att konkurrenssituationen är djupt oroande: ”I stället för att ta strid mot privata vårdgivare om ekonomisk ersättning borde landstingen och regionerna utveckla högre kvalitetskrav på privata och offentliga vårdgivare. Vi har ett gemensamt uppdrag om att ge tillgänglig och högkvalitativ vård med god service. Och det är ett uppdrag vi bäst löser tillsammans”, avslutar Praktikertjänsts företrädare.
Läs hela artikeln via länken:
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/konkurrenssituationen-i-varden-djupt-oroande-18869
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.