Bussar stängdes av efter kontroll

Ett samarbete mellan Uppsala kommun och Bilprovningen visade att kommunens färdtjänsttransporter inte levde upp till avtalet.

Pressmeddelande

När Uppsala kommun beslöt sig för att kontrollera efterlevnaden av de funktions- och säkerhetskrav som de ställer på sina färdtjänsttransporter fick vissa entreprenörer stängas av eftersom de inte levt upp till avtalet.

I sina avtal ställer Gatu- och trafikkontoret vid Uppsala kommun speciella funktions- och säkerhetskrav som ytterst handlar om resenärernas säkerhet vid färdtjänsttransporter.

För en tid sedan bestämde man sig för att med Bilprovningens hjälp, som oberoende part, kontrollera efterlevnaden av avtalen och beslöt sig för att starta med bussar utrustade för transporter av rullstolar.

– Resultatet lät inte vänta på sig. Vi fick till och med stänga av några bussar som inte hade utfört den besiktning vi krävde, berättar Gudrun Appelberg, tillförordnad chef för färdtjänstavdelningen vid Gatu- och trafikkontoret i Uppsala kommun.

Trots avstängningarna är de flesta entreprenörerna positiva till kontrollen och kommunen känner att respekten för kraven i upphandlingen har ökat.

Uppmärksammat initiativ
Gatu- och trafikkontoret har också uppmärksammats av andra kommuner och färdtjänstföreningen för att ha startat något mycket bra.

– Vi hoppas att detta sprider sig även till andra kommunala upphandlingar som till exempel skolskjutsupphandlingar, fortsätter Gudrun Appelberg. För egen del har vi redan bestämt oss för att fortsätta samarbetet med Bilprovningen när det gäller att följa upp de krav vi ställer på fordonen.

Källa: Bilprovningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *