Centralbanker kan bara gissa

Det är inte lätt att vara centralbankir. I USA stämplas du som galen om du höjer räntan, i Sverige om du inte gör det.
Det menar Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna Sverige. I en krönika i Fastighetstidningen konstaterar han att bankirerna bara gör sitt jobb när de siar.
– Det handlar om att gissa var ekonomin befinner sig i förhållande till ett tänkt normalt tillstånd där ekonomin är i balans. Givet att ingen vet vad som är normalt eller var ekonomin befinner sig i förhållande till detta ideala tillstånd, kan man förundras över många bedömares självsäkra centralbankskritik, konstaterar Tomas Ernhagen.
 
Räntorna har tryckts ner
Han slår fast att något tycks ha hänt i den internationella ekonomin som lett till ett ökat sparande samtidigt som investeringarna minskat. För att skapa balans har räntorna tryckts ner, vilket i sin tur har fått bostadspriser och aktiekurser att stiga.
– Som en följd av detta är Riksbankens möjlighet att gå mot strömmen för att påverka bostadspriserna liten, konstaterar chefsekonomen.
 
Sänkt inflationsmål dålig idé
Han tror också att det är ”en riktigt dålig idé” att sänka inflationsmålet, eftersom realräntorna i världen har fallit långsiktigt är. Gjorde man det så ”skulle reporäntan i normalläget befinna sig farligt nära nollan, vilket begränsar penningpolitikens möjligheter att stötta ekonomin i dåliga tider”.
– Då är det en bättre idé att höja målet. I en global och digital värld är det en utmaning, men det vore galet att inte försöka”, avslutar krönikören.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *