Coronablinker har nått 1,4 miljoner nedladdningar

Den finska Coronablinkern som underlättar brytandet av smittkedjor har redan laddats ner 1,4 miljoner gånger per den 2 september 2020. Gränsen på en miljon laddningar spräcktes på tisdagen (1.9.2020) bara ett dygn efter att Coronablinkern blev tillgänglig i appbutikerna. 

Med hjälp av Coronablinkern kan människor själva bidra till att förhindra spridningen av viruset och skydda sin egen och sina närståendes hälsa. Med hjälp av applikationen går det snabbare att nå personer som exponerats för viruset och att bryta smittkedjorna. Ju fler som laddar ner Coronablinkern desto nyttigare är den.


Risto Kaikkonen visar appen. Foto: Solita.

– Siffran är helt fantastisk! Antalet laddningar på en dag har överträffat alla våra förväntningar, säger direktör Mika Salminen vid THL, i ett pressmeddelande.

Han menar att över en miljon laddare innebär att miljontals människor snabbt kan få veta om de eventuellt exponerats för coronaviruset.

– Ju större antalet användare är desto snabbare och säkrare kan vi snabbt bryta smittkedjorna och hålla epidemin under kontroll. Låt oss fortsätta med världsrekordhastighet, säger Salminen.

Sami Köykkä, Solitas ,teknologiexpert ,uppger att hela teamet är ödmjukt tacksamma för finländarnas förtroende och aktivitet. Tillsammans kommer vi att föregå med gott exempel för hela världen, säger

Fakta
Coronablinkern kan laddas ner gratis i de vanligaste appbutikerna. Applikationen fungerar i nyare smarttelefoner. Den utnyttjar gränssnittet Exposure Notifications som Apple och Google tillsammans skapat för att skapa koder och mötesuppgifter. Detta gränssnitt finns i alla iPhones med minst iOS 13.5 samt i Android-telefoner med minst Android 6.0-operativsystemet (Marshmallow) och Google Play-tjänster. Därför kan Coronablinkers inte laddas ner till äldre smarttelefoner eller Android-telefoner där Google Play-tjänsterna inte används.

Stöd för nedladdning och användning av Coronablinkern
Stöd för nedladdning och användning av Coronablinkern finns på flera olika ställen.

  • På webbplatsen Koronavilkku.fi har man samlat information om blinkern och ibruktagandet av den. På webbplatsen kan man till exempel titta på en detaljerad anvisningsvideo.
  • Den riksomfattande telefontjänsten Information om coronaviruset erbjuder rådgivning och tekniska anvisningar om användningen av applikationen på numret 0295 535 535. Rådgivningen är öppen vardagar kl. 8–21 och lördagar kl. 9–15.
  • Stöd för användning av Coronablinkern kan även fås i chatten och per sms. Chat-fönstret är tillgängligt, när kundservicepersonalen svarar på frågor. Frågor kan skickas per sms till numret 050 902 0163. Sms-tjänsten är avsedd för dem som till exempel på grund av hörselskada inte kan prata i telefon. Chat-tjänsten på Statsrådets webbsidor
  • Därtill stöder telefonoperatörerna DNA, Elisa och Telia ibruktagandet av applikationen. Man kan be om rådgivning via den egna operatörens elektroniska kontaktkanaler och kundserviceställen.

Ovan nämnda tjänster erbjuder inte hälsorådgivning. Om frågan gäller en coronavirussmitta ska man kontakta hälso- och sjukvården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *