De vill återinföra gåvoavdraget

Det är dags att återinföra gåvoavdraget för privatpersoner och utöka det till att gälla också företag.
Det menar Sofia Brax, integrationsentreprenör och före detta HR- och hållbarhetsdirektör på Lindex, samt Morgan Olofsson, riksdagskandidat (L) och tidigare kommunikations- och insamlingschef på Svenska Röda Korset, samt utrikeskorrespondent för SVT.
Integrationen ställer stora krav på Sverige, men företag och ideell sektor saknar förutsättningar att fullt ut kunna bidra till att nyanlända kommer in i samhället. Nu behövs bättre ekonomiska möjligheter, anser skribenterna i en artikel i Dagens Industri 2018-03-12.

Gåvor är avgörande
Debattörerna pekar på att gåvorna till ideella organisationer är avgörande. ”Ändå var Sverige ett av de sista länderna i Europa att införa ett skatteavdrag på gåvor från privatpersoner. Från det att det infördes 2012 till dess att det avskaffades 2016 ökade gåvorna med över 40 procent från 5,2 miljarder till 7,3 miljarder.”
Enligt statistik som skribenterna redovisar arbetar svenskarna totalt 800 miljoner timmar per år gratis till ett värde av över 100 miljarder kronor.  ”En fantastisk resurs, som dock begränsas av bristen på pengar till organisationer och projekt”, framhåller Brax och Olofsson.

Integrationsprojekt
Debattörerna lyfter fram ett integrationsprojekt som nu lanseras i Göteborg:
”Företag stöttar elever i Lövgärdesskolan, en skola som återkommande har vandaliserats och haft fall av misshandel. I mycket handlar det om att få in fler i samhället. Det är bra att såväl alliansen som regeringen har fokus på att via jobb få in nyanlända i samhället, men bara hälften av flyktingarna har jobb efter nio år i landet. Nyanlända behöver därför mer stöd att bygga upp nätverk och kontakter. Det är inte statens uppgift att göra detta, men staten måste skapa förutsättningarna”, menar Sofia Brax och Morgan Olofsson.
Läs hela artikeln via länken:
https://www.di.se/debatt/lat-foretagen-ta-annu-mer-samhallsansvar/
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *