Dialogmöten om matupphandling i Gävleborg

Inför kommande livsmedelsupphandling kommer Inköp Gävleborg att i höst anordna dialogmöten mellan representanter för beställarna och livsmedelsproducenterna.
”Tanken är att vi genom att mötas skapar förutsättningar för en bra upphandling och ger en inblick i hur man är med och lämnar anbud”, heter det på organisationens webbplats.
Dialogmötena kommer att arrangeras med start i Gävle den 26 september och fortsätter sedan i Hudiksvall, Nordanstig, Ljusdal för att avslutas i Bollnäs den 4 oktober.
Medarrangör är Föreningen Matvärden som arbetar för att invånarna i Gävleborg eller besökare i regionen ska kunna ta del av den mat och dryck som produceras där. ”Vi arbetar för att livsmedelsproduktionen i vår region ska öka i både volym och kvalitet”, står det på föreningens webbplats.
Tillträdande projektledare är Ann-Helen Persson som säger att hon vill få med alla – producenter, organisationer, näringslivet, myndigheter och politiken– att jobba mot samma mål, nämligen att sätta Gävleborg på kartan.
OFFENTLIGA AFFÄRER fick en pratstund med henne dagarna innan hon börjar sitt nya jobb.
Ann-Helen Persson tycker att ”den offentliga tallriken” är ett viktigt inslag i föreningens arbete och menar att det finns en del att lära i hur man upphandlar livsmedel. Hon hänvisar till ett uttalande av den tidigare jordbruks- och landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C ) som förklarade att om man upphandlar både ris och potatis samtidigt så finns det ingen lokal aktör som kan leverera. Underförstått: genom att dela upp en upphandling så kan mer av närproducerad mat komma med på den offentliga tallriken.
– Matvärden har fått ett viktigt uppdrag som alla som bor och verkar i Gävleborg kommer att kunna dra nytta av. Vi är inte en konkurrent till andra organisationer inom livsmedels- och turismnäringen utan ska bereda vägen och därför borde alla vara intresserade av att det här projektet lyckas, säger Ann-Helen Persson.
Bilden: Ann-Helen Persson, projektledare, Matvärden. Foto: Matvärden.
Om Inköp Gävleborg
Genomför upphandlingar samt ger stöd och rådgivning åt kommunernas förvaltningar och bolag i Gävleborgs län samt Älvkarleby kommun. Verksam i Bollnäs, Gävle, Hofors, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ockelbo, Ovanåker, Söderhamn, Älvkarleby.
Om Matvärden
Föreningen MatVärden (före detta HälsingeLivs) är en ideell förening startad 2006 för att driva utvecklingen mot en hållbar livsmedelsproduktion i Gävleborg. Föreningens medlemmar består av både privatpersoner och företag och är politiskt obunden.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.