”Ekonomer måste våga mera”

Priset Årets Kommunalekonom 2011 går till Västra Götalandsregionens ekonomidirektör Mats Friberg, bland annat för att han tagit initiativet till landets största kompetensutvecklingsprojekt för kommunekonomer – ”Ny ekonomroll”.

Inte mindre än 441 kommunekonomer från fem landsting har, med stöd av pengar från Europeiska Socialfonden, fått ett rejält kompetenslyft och en knuff i karriären. Ett innovativt grepp och en milstolpe när det gäller kompetensutveckling för kommunekonomer.

Nu hoppas Mats Friberg att de nya kompetenserna tas tillvara, både av ekonomerna och arbetsgivarna

– Jag skulle vilja att ekonomerna vågade mera, tog initiativ. Men, det gäller också att skapa en tillåtande kultur inom organisationen.

Inom näringslivet har ekonomerna ett större mandat att gå hela vägen och det kan offentlig sektor lära av, anser Mats Friberg.

– Vi behöver en kultur som ger mandat och handlingsfrihet till tjänstemännen och som tillåter att man gör fel. Hellre skjuta från höften ibland än att avstå från att agera.

Men, en ekonom som ger sig in i leken tar också risker.  Ju större värden det handlar om, ekonomiskt och politiskt, desto större utmaning. Det vet Mats Friberg av egen erfarenhet.

– När jag började gå igenom regionens centralt avtalade socialförsäkringar och presenterade alternativa lösningar som var betydligt bättre och billigare var jag inte populär i alla läger, säger han.

Kompetensutvecklingsprojektet har fått många lovord och står som modell för framtida utbildningssatsningar. Projektets administrativa ledning tas nu över av Föreningen Sveriges Kommunalekonomer.

Priset Årets Kommunalekonom 2011 delades ut på Ekonomichefsdagarna i Stockholm. Bakom utmärkelsen står Föreningen Sveriges Kommunalekonomer (KEF).

Läs mer om satsningen på kompetensutveckling av ekonomer i Västra Götalandsregionen: Skapa förutsättningar för nya ekonomer (2010-10-25)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *