Elen är dubbelbeskattad
Närmare hälften av summan på elräkningen är skatter. För varje förbrukad kilowattimme el betalar konsumenten utöver elpriset en energiskatt på 35,30 öre. Ovanpå det tillkommer momsen vilket ger en total skatt på 44,13 öre per kilowattimme.
För en normal villa eller ett radhus, som förbrukar 25 000 kilowattimmar på ett år, uppgår skatten totalt till cirka 17 000 kronor. Denna dubbelbeskattning, genom moms på skatten, är en särskilt öm punkt för många konsumenter, menar Skattebetalarnas Förening och företaget Kundkraft.
Sedan skattereformen 1990/1991 är punktskatter momsbelagda.
– Principiellt är denna dubbelbeskattning både tvivelaktig och omoralisk. Den provocerar konsumenterna, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarnas Förening, till nyhetsbrevet fPlus.
Offentliga aktörer kan upphandla sina elavtal och på så sätt sänka priset. Detta är inte möjligt för en enskild privatperson. Men via medlemskap i företaget Kundkraft kan även privatpersoner indirekt påverka elpriset. Inte skatterna, däremot.
Upphandlar elavtal
Företaget Kundkraft, som upphandlar elavtal för sina medlemmar, har startat ”Elskatteupproret” för att lyfta frågan om skattesatserna. Företagets vd Anders Kaijser konstaterar att upproret fått genomslag, men att det fortfarande finns en frustration hos kunderna över den höga skatten. Nätavgifterna har gått ner men skatt och moms står fortfarande för en stor del av räkningen.
Kundkraft fick in 50 000 underskrifter och det blev debatt om ämnet. Ändå tycker man inte att politiken gjort något i frågan, anser Anders Kaijser. Ett annat problem att skatten är dold för många. En undersökning visar att fyra av tio svenska elkonsumenter anser att elräkningen är mycket eller ganska svår att förstå.