En kompis i stora upphandlingar

Det förekommer hot, mutor och annan brottslig verksamhet i samband med de riktigt stora affärerna. Med Skatteverket till hjälp kan du som upphandlare se till att undvika de svartspelande entreprenörerna.

− Det är vid köp av tjänster som de stora felen görs. Det är betydligt svårare att fuska med skatten vid köp av varor. Men svartjobb är den stora källan till problem, säger Ulf Hornegård, samordnare för Skatteverkets förebyggande verksamhet.
Skatteverket har alltid arbetat med kontroll och eftergranskning, men det kan vara svårt att få igen förlorade skatteintäkter i efterhand.
− Idag har vi ett rikstäckande förebyggande arbete där vi samarbetar med stat, kommuner och landsting. Vi hjälper till att granska leverantörer, säger Ulf Hornegård.

Tydliga signaler
Det är relativt enkla åtgärder som krävs. Skatteverket erbjuder hjälp att granska uppgifter om anbudsgivare i upphandlingar.
− Vi har idag nästan 400 pågående samarbeten, allt från små kommuner till stora omfattande projekt hos till exempel Trafikverket. Vi är extra angelägna om att vara med i stora projekt. Om svenska staten går in med 20 miljarder kronor för ett stort infrastrukturprojekt så är vi måna om att vara med och säkerställa att leverantörerna är reko.
Inom byggsektorn är man extra aktiva.
− Ett samarbete med oss sänder tydliga signaler. “Kom inte och gör affärer med oss för vi samarbetar med Skatteverket.” Jag vill mena att vi är en bra kompis att ha med vid stora affärer, säger Ulf Hornegård.

Hot och mutor
Och sanningen är att det finns en hel del tvivelaktiga aktörer på marknaden. Det förekommer hot, mutor och annan brottslig verksamhet i samband med de riktigt stora affärerna.
− Ett sätt som suspekta leverantörer tillgriper är att skicka svarta fakturor. Eftersom det inte är möjligt att göra avdrag på svarta löner, löser man det med att skicka en bluffaktura.
Skatteverket kan hjälpa upphandlare att kontrollera att anbudsgivare sköter sina skatter och avgifter, att de inte har några betalningsanmärkningar, inga skulder hos Kronofogden och att de har tillräckligt med personal för att göra jobbet som man offererar.
− Om upphandlingen gäller till exempel städtjänster motsvarande 70 arbetskrafter, men anbudsgivaren endast betalar sociala avgifter för fem så kan man ju misstänka att allt inte framgår på pappret, säger Ulf Hornegård.

Fri rörlighet ställer till det
Han tycker att den fria rörligheten ställer till vissa problem i de här sammanhangen. Det har framkommit i bland annat projektet citytunneln i Malmö. Men det pågår en diskussion på politisk nivå om hur man ska få bättre kontroll.
− En lösning kan vara registreringsskyldighet för de som vill arbeta i ett annat EU-land. Det begränsar inte rörligheten men det skulle ge oss bättre kontroll. Idag vet vi inte hur många personer som är i Sverige och jobbar.
Skatteverkets förebyggande arbete är ingen ersättning för efterkontroll, utan ett komplement.
− Vi kan inte mäta effekten av vårt arbete i reda kronor och ören, men vi uppfattar att vårt arbete är framgångsrikt, säger Ulf Hornegård.

Ulf Hornegård om…
…underleverantörer

− Låt generalentreprenören redovisa samtliga företag som finns med i entreprenaden.

…utländska anbudsgivare
− Jag tycker att man i upphandlingen kan begära att de som ska jobba i Sverige också är registrerade i Sverige. Det innebär inte att de blir skattskyldiga i Sverige, men då vet man i alla fall att de finns. Det är inget orimligt krav att ställa i sin upphandling. Ett seriöst företag kommer inte att protestera.

…skambud
− Får ni ett skambud i en upphandling måste man ju fråga sig hur det ska gå till att leverera tjänsten för den summan. Ta kontakt med Skatteverket för att kolla upp leverantören.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *