Fler utspel om upphandling i valet

Offentlig upphandling har blivit en fråga i valrörelsen. Britt-Marie Stegs, grundare och vd av Hälsningestintan, vill att alla politiker som kandiderar till riksdagen redovisar om de ställer sig bakom kravet på att svenska djurskyddsregler ska gälla vid upphandlingar.
Britt-Marie startade Hälsinge Lantkök AB 1999 med varumärket Hälsingestintan. Företaget finns i Järvsö, Hälsingland, där Britt-Marie bor.
– Vi var trötta på trist kött och dåligt sortiment i butikerna. Ingen gjorde något åt det och det sporrade oss till att starta ett nytt koncept för kött av bästa utvalda kvalitet, säger hon.
Idag levererar Hälsingestintan kött från landets bästa uppfödare till kunder runt om i hela landet. Och nu startar Britt-Marie Stegs ett upprop där politikerna uppmanas redovisa var de står i frågan. Hon hänvisar till det nya EU-direktivet som öppnar för upphandling av mer lokala produkter.
– Möjligheterna bör prövas redan nu, samtidigt som politikerna bör arbeta för att reglerna blir glasklara och tillåtande för dessa krav, säger hon i Dagens Samhälle.
Men det är fler som lyfter den offentliga upphandlingen i valrörelsen. I Nyköpings kommun gör Socialdemokraterna ett utspel om införande av kollektivavtalsenliga villkor för alla leverantörer. Partiet lovar att införa sådana krav i upphandlingarna om de får fortsatt majoritet efter valet.
– Arbete med sunda upphandlingar i andra kommuner har visat att vi med offentlig upphandling kan motverka lönedumpning och främja goda sociala villkor på arbetsmarknaden, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström till Södermanland Nyheter.
Han hänvisar till att ett antal kommuner, främst Malmö, har prövat modellen med lyckat utfall, hävdar man i ett pressmeddelande.

0 thoughts on “Fler utspel om upphandling i valet

  1. Inte många rätt.
    Kommer inte varken nu eller när den nya lagstiftningen kommer att gälla vara möjligt att ställa dessa krav.
    Att kommuner ändå gjort det innebär inte att det är tillåtet.
    Läs Eskil Nords förslag till ny lagstiftning och det räcker att läsa sammanfattningen.
    Gäller både svenskt kött och kollektivavtal .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *