Före detta skattehandläggare åtalas för delaktighet i momsbedrägeri

Ekobrottsmyndigheten i Stockholm åtalade den femtonde september fyra personer misstänka för momsbedrägerier på över 120 miljoner kronor. En av de åtalade arbetade som handläggare på Skatteverket när bedrägerierna genomfördes.

Skatteverket upptäckte i slutet av 2009 att en handläggare hade gjort ett tiotal felaktiga momsåterbetalningar till flera företag under åren 2004-2005 samt under 2008-2009. Sammanlagt uppgår utbetalningarna till drygt 120 miljoner kronor.

Efter en intern utredning polisanmälde Skatteverket handläggaren i januari 2010. Brottsutredningen har lett fram till att åklagare vid Ekobrottsmyndigheten idag väckt åtal mot handläggaren för grov trolöshet mot huvudman och grovt skattebrott. Tre andra personer åtalas för bland annat skattebrott och bokföringsbrott.

Handläggaren har suttit häktad sedan i februari 2010. Han avskedades från Skatteverket i april efter beslut i Skatteverkets personalansvarsnämnd (PAN).

– Vi ser mycket allvarligt på bedrägeriet och att en anställd har varit delaktig. Vi har gjort en översyn av våra interna kontroller och skärper nu rutinerna för att minimera risken att något liknande ska inträffa igen, säger Magdalena Andersson, överdirektör på Skatteverket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *