Företagarna presenterar förslag på arbetsgivaravdrag


Argumentationen mot ett samlat arbetsgivaravgiftavdrag håller inte.
Att sänka arbetsgivaravgifterna för än den ena, än den andra gruppen, har blivit ett universalmedel för regeringen att visa handlingskraft mot arbetslösheten. Det är glädjande att regeringen faktiskt tror att löneskatterna påverkar företagens vilja att anställa och att det är ett nödvändigt komplement till utbudspolitiken.

– Nu finns fyra olika nivåer på arbetsgivaravgiften och en stor mängd grupper som ska särredovisas hos företagen:
Unga och ännu yngre, forskare, äldre, anställda i specialutpekade nystartzoner. Den stora fråga som infinner sig är nu varför regeringen inte för den tanken fullt ut?, säger Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna.

Därför föreslår Företagarna, med inspiration från jobbskatteavdraget, ett förslag om ett  arbetsgivaravdrag, där den rena skattedelen i arbetsgivaravgiften tas bort för lönesummor upp till 3,2 miljoner kronor, vilket motsvarar ungefär tio anställda.

– Ibland ska man helt enkelt bita huvudet av skam, erkänna att man hade fel, trots goda ambitioner, och göra om. Det bör nu alliansen göra i fråga om arbetsgivaravgifterna när man nu arbetar med att arbeta fram de politiska förslagen för mandatperioden 2014-2018, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Men inte bara regeringen har en hemläxa att göra. Från oppositionen läggs fram flera intressanta förslag för företagande, men hotet om en rejäl skattesmäll för hela företagssektorn i form av återställare av nedsatta arbetsgivaravgifter och restaurangmoms inger inte alls något förtroende.

– Vill man bli verkligt attraktiva måste skattehöjningarna återföras till företagen och skulle utmärkt väl kunna finansiera ett förslag om sänkta arbetsgivaravgifter i form av ett arbetsgivaravdrag, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

På ett sätt har diskussionen inför riksdagsvalet 2014 börjat bra. För ovanlighetens skull diskuterar partierna, mer än tidigare, var jobben ska skapas. Det läggs fram konkreta förslag i motioner och debattartiklar.

– Alltfler uppmärksammar att fyra av fem jobb skapas i småföretag. Men att visa välvilja är en sak. Vad landets företagare och arbetslösa behöver är konkreta förslag som faktiskt gör det lättare att anställa, avslutar Elisabeth Thand Ringqvist.

Läs mer om Företagarnas förslag på www.foretagarna.se/opinion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *