Företagare sågar vinstförbud

Konsekvensen av ett vinstförbud i välfärden, som Vänsterpartiet föreslår, är avveckling av en hel bransch med 160.000 anställda. Det skriver entreprenören Dan Olofsson.
Vänsterpartiet hävdar att skola, vård och omsorg dräneras på skattemedel genom att privata välfärdsföretag får ta ut vinster. Detta är så allvarligt enligt Vänsterpartiet att ett generellt vinstförbud behövs.
Nu hävdar entreprenören Dan Olofsson att förslaget om vinstförbud inte stöds av forskning och dokumentation. Konsekvensen av ett vinstförbud blir en avveckling av en hel bransch eftersom nästan ingen vill investera utan någon avkastning. Och utan investeringar får man en avveckling av en näring över tid, skriver på DN Debatt Dan Olofsson, som inte driver välfärdsföretag men startat flera andra tjänsteföretag. Han är inte heller knuten till något politiskt parti.
Företagaren erkänner att det sker misskötsel i privata välfärdsbolag, och där ska givetvis åtgärder sättas in. Men han pekar på att det inte finns någon bred undersökning som visar att det finns fler fall av misskötsel i privat verksamhet än i offentlig. ”Det är därför en oseriös argumentering att ta enskilda exempel på misskötsel i det privata som argument för att avveckla 11.000 företag med i snitt 15 anställda”, menar han. Vem skulle på motsvarande sätt komma på tanken att avveckla det offentliga bara för att där förekommer ett jämförbart antal fall av misskötsel, frågar Dan Olofsson.
De överskott företagen själva arbetar ihop skapar en betydande samhällsnytta genom att de utvecklar näringen, menar entreprenören vidare. Hade välfärdsföretagen i stället gjort nollresultat likt det offentliga hade inte dessa medel för framtidssatsningar skapats, och branschen hade inte heller attraherat nytt investeringskapital. Det hade gett en nedåtgående spiral.
En undersökning visar dessutom att svenska folket tror att 25 procent av omsättningen går till vinst. I verkligheten är det genomsnittliga rörelseresultatet cirka 6 procent, och härav går mindre än hälften till de som investerat, slår Dan Olofsson fast till sist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *