Fridfull konferens nära Stockholm

För att en konferens ska bli så produktiv som möjligt kan det vara bra att undvika storstadsstressen och istället åka ut på landet. Men man behöver inte alltid åka långt.

På Värmdö ligger Siggesta Gård, en unik konferensanläggning mitt i den svenska landsbygden. Här finns alla möjligheter att kombinera rekreation med arbete.

Gamla anor präglar Siggesta Gård med en historia som sträcker sig 2000 år tillbaka i tiden. Byggnaderna och omgivningen är välbevarade och allt har renoverats för att behålla sin gamla stil. Bara 30 minuter från Stockholms innerstad ligger gården som ger ett avbrott från den hektiska storstadspulsen.

Vare sig man kommer som privatperson eller med företaget så är avkopplingen lika viktig. Bara att få avnjuta en lokalt förankrad måltid gör besöket väl värt då den närproducerade maten som tillagas i gårdsköket förstärker känslan av att vara på landet.  

En lugn upplevelse
Utomhusvistelse i lantlig idyll varvat med arbete låter som en bra kombination och besökare till Siggesta Gård verkar hålla med om det.

Karolina Carheden Fürst
– De flesta som besöker oss påpekar ofta lugnet de upplever här, säger Karolina Carheden Fürst, konferensansvarig på Siggesta Gård. Vissa fördrar att titta på utsikten medan andra kanske tar en promenad på vandringsleden i området. För många är det en speciell upplevelse att se betande hästar, höra tuppen gala och samtidigt jobba.

– Vi vill att man ska känna sig som en del av den svenska landsbygden för att få avkoppling och en annorlunda upplevelse, fortsätter Karolina Carheden Fürst.

Aktiviteter som inslag
Personalen på gården uppmuntrar de besökande att ta del av de aktiviteter som erbjuds. Dels för att det är nyttigt att varva konferensarbetet med fysiska aktiviteter men framför allt för att skapa en glad och avslappnad samvaro.

– Till exempel har vi Bonnkampen, berättar Karolina Carheden Fürst. Det är en utmaning där deltagarna bland annat får hoppa i hö och köra skottkärra. Det blir för många en stor kontrast till de stadsförlagda konferenser de kanske är vana vid. På gården finns två Fotbollsgolfbanor samt en Äventyrsgolfbana som brukar vara populära efter en dag i mötesrummet.

Familjeutflykt eller företagsevenemang
Från början var Siggesta Gård en öppen gård för allmänheten som då och nu ägs och drivs av entreprenören Olof Stenhammar. Då kom folk främst för att spela äventyrsgolf, titta på djuren och äta glass.

En del konferenser anordnades också men det var för två år sedan som den stora satsningen tog fart. Man totalrenoverade den gamla Herrgården för att kunna ta emot de lite mindre och exklusivare konferensgrupperna.

Herrgården blev ett bra komplement till gårdens stora flaggskepp; Logen. Den stora Logen har en kapacitet på upp till 535 konferensgäster. I Logen kan man också duka långbord till upp till 350 personer så alla möjligheter finns för att anordna kvällsaktiviteter och fest.

Från och med 1 juli 2011 är Siggesta Gård medlemmar i Svenska Möten, vilket ses som ett viktigt steg i satsningen på konferensverksamheten.

– Fortfarande kommer privatpersoner hit från olika håll och besöker vår loppmarknad, restaurang eller skördemarknad. Vi har många järn i elden och det är det som gör vårt arbete så roligt, säger Karolina Carheden Fürst.

Framtidsplaner för expansion
Än så länge finns ingen övernattning på Siggesta Gård men det är på gång.

– Vi planerar för fullt och hoppas att vi inom några år har ett färdigt hotell här på gården, säger Karolina Carheden Fürst. För de långväga konferensgästerna erbjuder idag Siggesta Gård gratis transport till det närliggande hotellet Blå Blom i Gustavsberg som gården samarbetar med.

Siggesta Gård tar emot stora och små sällskap och kunder kommer från alla branscher. Vad som är gemensamt för alla besökare är att de vill erfara en ny och minnesvärd vistelse i lantlig miljö och de blir inte besvikna.

I augusti fick Siggesta Gård ta emot det prestigefyllda medlemsdiplomet från Svenska Möten med betygen fyra av fem både på restaurang- och konferensverksamheten.

Logen, 535 sittplatser.
– Vi är jättestolta över det och för oss är det betydelsefullt att samarbeta med Svenska Möten eftersom vårt medlemskap är en kvalitetsstämpel för våra kunder, avslutar Karolina Carheden Fürst.

Fakta
Konferenslokaler: 5
Grupprum: 6
Max antal konferens: 535
Restaurang för max: 350
Handikappvänligt: Ja
Trådlöst internet: Ja
Övernattning: Nej

Stina Rangmar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *