Global Hackathon ska bidra till innovationer

SAS Institutes hackathons ska bidra till innovationer över hela världen – det startade i Norden för fyra år sedan.

När grupper med kreativa och nyfikna människor träffas i en inspirerande miljö uppstår innovation. Det är utgångspunkten för en ny serie globala hackathons som arrangeras av SAS Institute.

SAS Global Hackathon är ett innovationsevent som började i Norden för fyra år sedan, och som nu utvecklas globalt. Idag är det fler än 1.100 personer som ska forma lag från ett 70-tal länder. Fram till den 14 februari 2021 kan man anmäla sig, både som individ och som ett team, till #HackinSAS.

Einar Halvorsen och Peter Lundqvist på SAS Institutes Stockholmskontor har fått en något oregelbunden dygnsrytm. De är båda drivande krafter bakom en serie av hackathon, och eftersom hackathonet i år för första gången genomförs globalt så blir det möten vid olika tider på dygnet.

Möten och kontakter
– Det finns arbetsgrupper över hela världen och i takt med att hackathonet nu drar igång blir det många olika möten och kontakter. Det kan komma frågor när som helst på dygnet. Eftersom det är ett så spännande projekt med många engagerade deltagare är det är svårt att hålla sig borta, säger Peter Lundqvist som är globalt programansvarig för hackathon på SAS Institute.

Samlingsnamnet för aktiviteterna är SAS Global Hackathon. Hittills har det kommit in bidrag från runt 70 länder. Det första arrangemanget inom #HackinSAS går av stapeln i mars. Det går att anmäla sig, både som individ och som ett team, fram till 14 februari.

Brett fält av lösningar
Microsoft och Intel är samarbetspartner för årets första hackathon. Hackathonet genomförs utifrån tre innovationsspår:

  • Samhällsnyttiga och humanitära lösningar, under benämningen Data4Good.
  • Branschspecifika lösningar, för sjukvård, offentlig sektor, tillverkande industrier, detaljhandeln, bank och finans, lantbruk, samt sport.
  • Start up-företag.

Vid hacken medverkar en lång rad aktörer från så väl näringsliv, akademi och offentlig sektor, som från ideella organisationer.

Tonar ner tävlingsdimensionen
Inom de olika spåren finns jurygrupper med experter inom sina respektive områden som väljer ut de mest framstående bidragen. På så sätt är det en tävling, men Einar Halvorsen, som är hackathonproducent på SAS Institute, vill tona ner tävlingsdimensionen.

– Alla hackathonbidrag är vinnare då alla lär sig något och tar ny innovativ teknik upp till bevis, oavsett om det är blir en färdig lösning eller bara en prototyp, säger Einar Halvorsen.

Med tanke på att SAS Institute är framstående inom områden som dataanalys och AI är det naturligt att företagets hackathon kännetecknas av trender som bildigenkänning, visualisering av data och dataanalys.

En sak som skiljer SAS Institutes hackathon från många andra är att det finns en tydlig koppling mellan enskilda innovatörer och ett globalt ledande mjukvaruföretag. Det ökar chanserna att nya smarta lösningar kommer till nytta. SAS Global Hackathon är en del av SAS Vector Labs, något som Einar Halvorsen betonar som en värdefull del för årets hackathondeltagare. SAS Vector Labs är en organisation för innovation av inkubatortypen, för så väl SAS Institute och företagets kunder, som för andra intresserade.

Nordiskt samarbete nyckeln
En annan intressant sak med SAS Institutes hackathon är att det startades i Norden för fyra år sedan, för att i år vara globalt.

– Vi är vana vid att samarbeta och vi har platta organisationer i Norden. Det finns en kultur av samverkan som gör att det är naturligt med aktiviteter som hackathon. Det är en av förklaringarna till att våra hackathon har blivit så framgångsrika i Norden. Nu skalar vi upp den nordiska innovationsmiljön till en global nivå., säger Peter Lundqvist.

Att det numera är en global företeelse ökar så klart chanserna att få fram innovativa tekniklösningar som bygger på olika infallsvinklar. Det gäller inom ett brett fält av områden, allt från humanitära verktyg, till hårdkokta affärslösningar. Med sådant som bedrägeribekämpning och utvecklade kundupplevelser, med mera, däremellan.

För personer som deltar i SAS Institutes hackathon finns det mervärden som att prova på entreprenörsrollen, nätverka med andra innovatörer i en internationell miljö, och att få arbeta i moderna som SAS Viya och Microsoft Azure.

Dataanalys och AI
För att söka behöver man ha en utmaning eller något som kan utvecklas med dataanalys och AI. Det behövs också tillgång till de data som ska användas. Det är möjligt att delta med ett projekt som omfattar olika medverkande företag och organisationer.

– Ytterligare en central ingrediens är nyfikenhet och intresse för att lära nytt. Och det kan vi lova att, om det är någon av de medverkande som inte har det när projektet inleds, så kommer de att få det under projektets gång, avslutar Einar Halvorsen.

Läs mer om SAS Global Hackathon här: https://www.sas.com/sas/events/hack-in-sas.html

Läs mer om förra årets bidrag här. https://www.sas.com/sas/events/20/sas-emea-hackathon-2020/partner-registered.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *