Bokmässan påverkar Göteborg

Bok & Bibliotek i slutet av september varje år är en av de största händelserna i Göteborg. Staden påverkas på flera sätt.
Bok & Bibliotek är med sina runt 4 000 programpunkter och över 2 000 författare och föreläsare Nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen. Dessutom utgör den en av de stora kulturella mötespunkterna i Västsverige. Den arrangeras i år den 26-29 september (2019).
Uppåt 100 000 besökare
Förra året (2018) hade mässan officiellt 85 371 besökare, men man räknar med att ännu fler människor rör sig i området, kanske uppåt hundra tusen individer. Deltagarna kommer för att köpa böcker (och kanske få dem signerade av författaren, se bilden!) lyssna på seminarier eller medverka i montrar eller i programpunkter. Eller bara av nyfikenhet.
Västtrafik uppmanar
Bokmässan har stor ”impact” på staden och dess omgivningar. Fotboll och ishockey i all ära – evenemanget med störst potential att påverka framkomligheten i trafiken framöver är den alltid lika populära Bokmässan, konstaterar Västtrafik.
Eftersom många människor förväntas vara i omlopp under de dagar som mässan pågår, uppmanar Västtrafik resenärer och besökare att hålla utkik efter eventuella förändringar i kollektivtrafiken. För den som cyklar till Svenska Mässan under Bokmässan-helgen brukar det finnas extra cykelställ.
30 länder på plats
Bokmässan är internationell, närmare 30 länder medverkade både 2018 och 2017. Andra tunga aktörer är givetvis bokförlagen, medieföretag, fackförbund, organisationer och opinionsbildare. Svenska kyrkan är en av de större aktörerna under det stående temat ”Se människan!”
Lärarförbundet är medarrangör och ett av deras seminarier har fått rubriken ”Kritiskt tänkande utan ämneskunskaper – som att orientera utan karta” och hålls den 26 september på scen K1.
Stärka elever i att tänka kritiskt
Arrangören menar att det i dagens samhälle är oerhört viktigt att kunna förhålla sig kritisk till informationsflödet på nätet och mängden av källor. Men vad behöver man kunna för att göra detta? Vilken roll spelar ämneskunskaper och vad kan SO-ämnenas innehåll bidra med för att stärka elevernas förmåga att tänka kritiskt? Är det just SO-ämnena som nu mer än någonsin, spelar en avgörande roll i en demokrati i en föränderlig värld? Det är frågeställningar som tas upp när Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand samtalar med utbildningspolitiker, lärare och forskare.
Största deckarforumet
Crimetime Göteborg som arrangeras i samband med Bokmässan är Sveriges största samlingsplats för spänningslitteraturens mästare och en mötespunkt för alla deckarälskare. Evenemanget går av stapeln på lördagen och söndagen den 28–29 september.
Det är andra året i rad som Crimetime Göteborg håller till på Bokmässan och programmet innehåller 13 seminarier och 48 scensamtal med 66 medverkande författare, varav nio internationella gäster från fem länder.
 

Kan bli UNESCO litteraturstad
Lagom till årets Bokmässa står det klart att Göteborg stad ska ansöka om att bli en UNESCO City of Literature. Det är ett globalt nätverk bestående av städer med djuplodat intresse för litteratur och litterär konst. Utmärkelsen ger städerna en stark profil internationellt och blir både en kvalitetsstämpel samt en katalysator för att främja, stärka och utveckla litteraturens roll och ställning i samhället, heter det.

Bilden: Rockartisten och författaren Ulf Lundell är en av många som genom åren medverkat på Bok & Bibliotek. Foto: Bok & Bibliotek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *