Grönare vitvaror allt hetare

Att köpa vitvaror är inte helt enkelt med dagens enorma utbud. Allt vanligare blir att dina vitvaror inte längre är vita utan kan vara svarta, röda, gröna, blåa eller kanske i rostfritt. I dag ska alla vitvaror vara EU-märkta. Den bäst klassade kyl/frysen och torktumlaren drar endast en tredjedel el jämfört med sina gamla kollegor.


Samlingsnamnet vitvaror borde i sanningens namn bytas ut.

Av alla Sveriges kök är det, i dag, bara en bråkdel som faktiskt har vita maskiner. Det är rostfritt och det är svart, ibland är det till och med i någon annan färgglad variant och det har faktiskt även skådats några kylskåp i den engelska flaggans färger. Precis som resten av köken har förvandlats mycket de senaste åren så har, naturligtvis, även vitvarorna följt med i den vågen.

SKL Kommentus har genomfört en samordnad upphandling av vitvaror och hushållsprodukter, storköksutrustningsamt fastighetstvättmaskiner inklusive installation och service. I vilken utsträckning som den färgglada trenden slår igenom i offentliga köksmiljöer återstår att se.

Energimärkning av vitvaror

I dag ska alla vitvaror vara EU-märkta ur effektivitetssynpunkt. Märkningen görs från A, eller A++ för kyl och frys, till G, som är den minst energieffektiva produkten. En ny kyl/frys drar cirka 270 kWh mindre per år jämfört med en gammal.


Temperaturstyrning av kyl och frys

Med en elektronisk temperaturstyrning av kyl/frysen hålls temperaturen konstant vilket minskar energibehovet. Varje extra grad kallare ökar energibehovet med 5 procent. En automatisk återställning av snabbkylning/-infrysning hjälper också till att hålla temperaturen rätt och energianvändningen nere.

Diskmaskin kopplas till kallvattnet

Om du kopplar diskmaskinen till kallvatten så ser maskinen till att värma vattnet endast i diskmomentet och i sista sköljningen. Diskresultatet blir bättre och du spar energi. Ofta räcker en lägre disktemperatur för att få disken ren.


Värmepumpstumlare

Om du inte har möjlighet att hängtorka dina kläder finns det energieffektiva torktumlare som drar cirka hälften så mycket energi som en vanlig torktumlare. Anledningen är att den har en inbyggd värmepump som gör att värmen kan användas två gånger. Värmepumpen avfuktar luften som en gång passerat kläderna. Vattnet som försvinner i processen leds till en behållare eller direkt till avloppet. Värmepumpens varma sida värmer sedan samma luft igen, så att den kan ta upp den återstående fukten från kläderna. Tumlaren behöver inte anslutas till en ventilationskanal.
Hur mycket spar du på att köpa energieffektivt?
I nedanstående beräkningar har vi räknat med ett elpris på 1,25 kr/kWh.

Kyl/frys

Kyl/frys med energiklass A+ som drar 192 kWh/år jämfört med en äldre modell med energiklass C som drar 550 kWh/år.
Besparing: 550 – 192 =358 kWh/år.
Kostnadsbesparing: 358 x 1,25 = 448 kr/år.


Diskmaskin

Skillnaden på en A-märkt diskmaskin och en 10 år gammal diskmaskin är ca 0,6 kWh/omgång.
Vi räknar med 7 diskomgångar i veckan: 7x52x0,6 = 218 kWh/år.
Kostnadsbesparing: 218×1,25 = 272 kr/år.

Torktumlare

Skillnaden på en A-märkt värmepumpstumlare och en konventionell C-märkt kondenstumlare är cirka 1,6 kWh/omgång.
Vi räknar med 5 tvättar i veckan: 5x52x1,6 = 416 kWh/år.
Kostnadsbesparing: 416×1,25 = 520 kr/år.
(Källa: Energimyndigheten)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *