Halverad vårdtid vid stroke

Akademiska sjukhuset i Uppsala har efter aktivt leanarbete lyckats korta väntetider och snabba upp vårdinsatser.

Pressmeddelande

Kortare väntetider och snabbare vårdinsatser är viktiga mål för leanarbetet på Akademiska sjukhuset. Projektet ”Rädda hjärnan”, som startade i september, har redan lett till snabbare vård för strokepatienter. Insatstiden för trombolys har halverats. Under de årliga kvalitetsdagarna på sjukhuset 8-9 december presenteras en rad projekt som syftar till att effektivisera och förbättra vården.

– Rädda Hjärnan har gått över förväntan. Mediantiden för väntan på trombolysbehandling är i dag runt en timme jämfört med två timmar i genomsnitt 2009. I riket som helhet är väntetiden över en timme, säger Erik Lundström, avdelningsläkare på neurologen och ansvarig för förändringsarbetet inom strokeområdet.

Vid ischemisk (propprelaterad) stroke dör två miljoner hjärnceller varje minut. Ju kortare väntan på propplösande läkemedel (trombolys) desto mindre risk för bestående skador som förlamning, talsvårigheter och synnedsättning. Om trombolys ska ges måste det ske inom fyra och en halv timme.

Rädda hjärnan-projektet involverar personal i hela vårdkedjan, från ambulansen till akuten via röntgen till neurologen. Numera kör ambulansen patienter med misstänkt stroke som prio ett, istället för som tidigare prio två, vilket kan ge upp till tio minuters tidsvinst inom Uppsala län.

Ambulansen ringer även in särskilda Rädda hjärnan-larm, som vidarebefordras till tre olika läkare på Akademiska: neurologjouren, röntgenjouren och neurokirurgjouren. Checklistor som bockas av för att se om patienten har rätt symtom har slimmats ner.

Ett nytt moment är att patienterna vägs på akutmottagningen för att kunna dosera rätt mängd läkemedel. Därefter körs patienten direkt till datortomografi på akutröntgenavdelningen utan att passera akutrummet.

– Varje station på sjukhuset innebär att det går mer tid, det finns alltid några detaljer som personalen vill åtgärda, men det är inte alltid som momentet bidrar. Därför har vi standardiserat handläggningen, säger Erik Lundström.

Hans drömscenario är en datortomograf på akutmottagningen för att ytterligare snabba upp vårdinsatserna. Då skulle behandlingen kunna inledas nere på akuten och insatstiden kortas till omkring 20 minuter.

Källa: Akademiska sjukhuset i Uppsala

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *