Höga bränslepriser slår mot samhället

Det svenska dieselpriset är nu högst i världen. Sex kronor av tio är skatt när man tankar. Skatten måste sänkas, menar Sveriges åkeriföretag och Skattebetalarna. 

De konstaterar att bränslet nu utgör en av de största kostnaderna för åkerier och att de höga bränslepriserna medför höga transportkostnader. Detta resulterar i höga transportpriser och därmed högre priser på alla de varor som transporteras.

Diesel är sex kronor billigare i Polen än i Sverige, framhåller de båda organisationerna på debattplats i Expressen 2022-03-04.

Ökar med nära 20 procent
Debattörerna, Christian Ekström, Vd, Skattebetalarnas Förening (bilden), och Rickard Gegö, Vd, Sveriges åkeriföretag, pekar på att transportpriserna i normala fall stigit med cirka 1,5 till 3 procent per år.

– Men i och med de höga bränslepriserna ser vi nu ökningar på upp mot 20 procent för vissa transporter. Ökningarna är tätt kopplade till de höga bränsleskatterna, framhåller Ekström och Gegö.

”Prutmån finns”
Vidare påpekar debattörerna att bränsleskatten under den gångna mandatperioden har ökat med två kronor.

– Sex av tio kronor är skatt när du tankar. Bränsleskatten är dessutom konstruerad på sådant sätt att den ökar automatiskt varje år genom den så kallade överindexeringen, noterar de och skriver:

”Överindexeringen är visserligen tillfälligt pausad under år 2022 men den borde avskaffas helt. Det är inte rimligt att höja skatten med autopilot.”

Klimat och miljö
Regeringen har under mandatperioden främst motiverat skattehöjningarna och försämringarna för landets bilister och åkerinäringen med ambitioner om att styra bort från fossilt till förmån för klimatet och miljön.
– Metoden lämnar dock en del övrigt att önska, konstaterar debattörerna.

Avslutningsvis anser de att det inte är hållbart för människor och företag att ”behandlas som statens kassakossor bara för att de är beroende av bränsledrivna fordon.”

I stället förtjänar Sveriges bilister, åkeriföretag och konsumenter ”förutsägbara villkor som gör det möjligt att bo och driva verksamheter över hela landet.” 

Läs hela artikeln via länken:

https://www.expressen.se/debatt/hutlosa-branslepriser-slar-mot-hela-samhallet/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *