Hon är Årets Trygghetsskapare
Janina Sabra, Göteborg, vann utmärkelsen Omfamningen och är Årets Trygghetsskapare! Hon arbetar på socialförvaltningen Nordost och är processledare för Människan Bakom Uniformen, MBU.
Genom den verksamheten har man ändrat många ungas syn på uniformspersonal och flera unga har själva valt att utbilda sig till uniformsyrken.
Motiveringen lyder:
För ett drivande och inspirerande arbete som fått en stor spridning och utveckling i landet genom vinnarens engagemang för framtidens trygghets- och säkerhetsfrågor.
Janina Sabra.
En glad Janina Sabra syntes i bild och var påtagligt överraskad.
Hur känns det frågade OFFENTLIGA AFFÄRERS Erik Martinsson:
– Jag förväntade mig inte detta, jag är chockad och skakis, sa en strålande Janina Sabra.
Ett kort samtal följde där även moderatorn Lennart Ekdal deltog. Det visade att hennes koncept handlar om att skapa förståelse hos unga för de samhällsaktörer där personalen är uniformsklädd. Personal som polis, ambulans, räddningstjänst, Göteborgs spårvägar, Securitas, med flera.
Göteborg och andra städer
Janina har under många år varit frontfigur och inspiratör för utveckling och spridningen av MBU (människan bakom uniformen) i Sverige. MBU är en verksamhet där ungdomar får lära känna ”personerna under kepsen”, de som arbetar inom till exempel polis, räddningstjänst och vaktbolag.
Genom MBU har en ökad förståelse skapats bland unga, en förståelse för att det bakom uniformen finns en helt vanlig människa. MBU startade i Östra Göteborg och finns nu i flera stadsdelar i Göteborg men även i andra städer i Sverige. Kurserna hålls under tio veckor med ett 15-tal deltagare varje gång. Utbildningen är kostnadsfri och syftet är att skapa goda relationer mellan ungdomar och personer som jobbar i uniform.
OFFENTLIGA AFFÄRER fick en litet längre pratstund med Janina Sabra när lugnet lagt sig efter konferensen.
Kan du berätta hur Människan bakom uniformen, MBU, började?
Janina Sabra berättar att idén kom 2009, då det förekom många stenkastningar i Sverige mot blåljuspersonal. Speciellt en händelse i Hjällbo satte det hela på sin spets. En brandbil fick en sten rakt genom vindrutan, föraren tuppade av höll på att köra i diket.
– Vi och många frågade oss varför och bestämde vi oss för att göra något. Först var det på prov, vi samlade ungdomar och kollade om de villa träffa folk i uniformsyrken. En kurs skapades våren 2010 och vi bestämde det koncept som vi fortsatt med. Unga i åldrarna 15-20, en omfattning på tio veckor och cirka 12-15 i varje grupp. Antalet är för att behålla gruppdynamiken och skapa relationer. Blir det för många tappar man detta. Kursen är frivillig och kostnadsfri för deltagarna. Unga får besöka arbetsplatser, testa yrkena och prata med personal.
– Efter kursen får unga välja om de vill vara ”ambassadörer” för MBU i sina områden. De flesta vill det så de utgör hjärtat i det hela. De ordnar själva aktiviteter också., berättar Janina.
En positiv effekt av MBU är att flera unga väljer att söka sig till uniformsyrken eller närstående yrken. De har läst till polis, ambulanssjuksköterska, väktare, socionom, fritidsledare. Det är ofta fritidsledare som är samordnare för vår verksamhet. Så flera unga har sökt dit.
– Jag fick ett mejl förra veckan från ett ungt par som gick MBU-kursen 2018. Flickvännen blir snart färdig ambulanssjuksköterska och killen har kommit in på polishögskolan, berättar en glad Janina.
Hur går det till när man vill starta MBU på en ny plats?
– Då får de själva genomgå en utbildning och vi kvalitetssäkrar produkten. Ibland kommer förfrågan från ungdomsarbetarna och ibland från blåljuspersonalen. Det är mycket jobb som ligger bakom – det är ett långsiktigt arbete. Vi påtalar alltid att man inte kan se resultat efter kort tid. Nu har MBU lett till att det finns en rikstäckande plattform där både vuxna smedarbetare och unga kan träffas.
Ett 20-tal städer har hittills anammat konceptet, däribland Örebro, Helsingborg, Umeå, Hässleholm, Halmstad, Borlänge.
Kan man se någon förändring?
– Ja, när vi tar reda på vad de unga tycker och tänker i enkäter så ser vi att de efter kursen har en mer positiv syn på blåljusyrkena. De har fått en ökad förståelse. I Göteborg har vi 21 grupper och vi har haft över 50 stycken kurser.
– När blåljuspersonal åker ut på larm så känner de sig tryggare – de kanske till och med ser en MBU-ambassadör som kan hjälpa till att lugna ner situationer. En kriminolog som uttalat sig har sagt att vårt koncept fungerar.
Har ni fått reaktioner från riksplanet?
– MBU har presenterats på BRÅ-konferens två gånger. Det är kul att MBU får den här uppmärksamheten, att vi lyfts och finns kvar. Det är tillsammans som vi kan göra en förändring., avslutar Janina Sabra.
Fakta om priset
Priset kallas Omfamningen och delas ut av tidningen Offentliga Affärer i samarbete med Malmö Stad. Omfamningen är ett årligt pris med syfte att tillvarata och synliggöra människor och/eller organisationer som särskilt bidragit till ett tryggare samhälle för såväl medborgare som näringslivet och de som arbetar inom landets offentliga sektor.
Personen och/eller organisationen skall genom aktivt trygghetsarbete eller sådana liknande åtgärder ha skapat synbar skillnad med avseende på upplevd trygghet i den region, det område alternativt den organisation för vilken trygghetsarbetet initierats.