"Hot om vinstbegränsning skadar"

Omdömeslöst och skadligt, både i sak och politiskt. Det kallar Johan Ingerö, ansvarig för välfärdsfrågor på tankesmedjan Timbro, regeringsutredarens förslag om vinstbegränsning för välfärdsföretagen.
I en debattartikel i Aftonbladet den 2 september 2016 skriver han att vi aldrig skulle acceptera att vägar och broar vansköttes för att politiker inte ville betala företag med skattepengar.
”Vi borde sannerligen inte acceptera det när det gäller barn och äldre heller. Men detta är vad vinstdebatten handlar om. Den är ett cyniskt spel som speglar ett par partiers intressen – inte välfärdens”, dundrar Johan Ingerö.
Regeringen påstår att femton miljarder kronor försvinner i vad de kallar ”övervinster”. Vad de inte berättar är att den siffran avser en tioårsperiod. Det handlar alltså inte om femton miljarder per år, utan om 1,5, slår han fast.
Debattören pekar på att det finns en majoritet mot det mesta som regeringen kan tänkas föreslå. ”Vi som sett Stefan Löfven förhandla vet att han ogärna tar till storsläggan så länge han tror sig kunna nå en uppgörelse. Hans plötsliga vinstmotstånd talar alltså för att han inte räknar med att vinna. Hela bråket är en kuliss, iscensatt av en regering som pressas av allt högre kostnader på välfärdsområdet och som förtvivlat söker efter syndabockar. Och vad passar bättre än en fantasifullt tecknad bild av giriga företagare hand i hand med diverse högerpolitiker?”
Problemet med ”regeringens teaterföreställning”, enligt Johan Ingerö, är att hotet mot välfärdsföretagen skapar osäkerhet för dem, för landets förskolebarn, skolelever och äldre.

0 thoughts on “"Hot om vinstbegränsning skadar"

  1. Kommuner och landsting handlar för ca. 800 miljarder varje år. Denna summa kommer också ifrån skattebetalarna. Detta som är de stora summornas marknad är det tyst om.
    Det är verkligen tragiskt att sossarna inte kommit längre i sin analys än den skadliga socialismens tanke. Ränderna verkar aldrig gå ur. Företag och samhälle behöver vinster. Detta vilar alla människors trygghet på.
    Anser t.ex. en kommun att man tecknat ett dåligt avtal med en entreprenör få man skärpa sig och försöka få ett bättre avtal. Att tvinga eller förbjuda företag till lägre vinst genom politiskt beslut kommer inte att fungera. Det finns det massor av exempel på ute i världen. Det leder till fattigdom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.