Ny möjlighet att testa vårdidéerna

Det saknas inte nytänkande inom vården, men idéer får alltför sällan en chans att bli verklighet, menar Vårdalstiftelsen som nu lanserar Idéprovningen.se.

På Idéprovningen.se kan forskare och yrkesverksamma få inspiration och lätt gå in och prova om deras idé håller. Vissa kriterier ska uppfyllas. De viktigaste är att idén ska förbättra vård och omsorg, och att det går att koppla ett forskningsprojekt till den. Då kan Vårdalstiftelsen hjälpa till för att idén ska bli verklighet.

Vårdalstiftelsen är finansiär inom tvärvetenskaplig forskning på vård- och omsorgsområdet. Genom att stödja nytänkande forskning som kan användas i vård och omsorg driver man på utvecklingen inom svensk vårdforskning. Ambitionen är att forskningsresultat ​som tas fram snabbare ska användas för att förbättra vården till nytta för patienter, vårdgivare, och andra.

– Med Idéprovningen.se vill vi uppmuntra inte bara forskargrupper utan även personer som arbetar inom vård och omsorg att skicka in bra idéer. Sedan hjälper vi till att förverkliga dem. Främst söker vi idéer som rör åldrandets utmaningar och projekt inom barn och ungas hälsa. Vi är också intresserade av nyskapande idéer inom organisation och styrning i vården, förklarar Thorbjörn Larsson vd på Vårdalstiftelsen.

Sajten Idéprovningen.se lanseras den 23 maj och är en del av Vårdalstiftelsens kampanj för att identifiera och finansiera nytänkande forskning.

– Det svenska systemet för forskningsfinansiering uppmuntrar i dagsläget inte nytänkande och risktagande. Det tänker vi ändra på. Idéprovningen är ett sätt att identifiera luckorna i vårdforskningen. Att gå in på idéprovningen.se och testa sin idé kan vara början till förbättrad vård och omsorg, avslutar Thorbjörn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *