Korruption kan stå företagen dyrt

Tre giganter i det svenska näringslivet har fått böter på sammanlagt 22 miljoner kronor för karteller och korruption.
Det rapporterade Svenska Dagbladet 2017-09-29 och pekade ut Telia, Volvo och Scania. ”Svensk blåögdhet och risktagande ligger bakom fulspelet, anser experter” skrev SvD.
OFFENTLIGA AFFÄRER bad Natali Phalén, Institutet mot mutor (IMM) att kommentera nyheten. Hon menar att Telia-domen tydligt visar att korruptionsöverträdelser kan bli mycket dyra, och att amerikanska myndigheter inte tvekar att gå på även svenska företag, och det hårt.
– Mot bakgrund av de ekonomiska sanktioner som kan bli följden av korruptionsöverträdelser bör inget företag kunna anse sig ha råd att inte inkludera korruptionsrisker vid affärsbeslut, råder Natali Phalén.

Ökade affärskostnader
Hon betonar också att risken för böter inte är den enda anledningen. Korruption står alltid ett företag dyrt, bland annat genom ökade affärskostnader och varumärkesskador om misstankar om korruption ens förekommer.
– I artikeln nämns historiska risker, och naturligtvis finns sådana. Riskerna är däremot långt ifrån enbart historiska. Våra företag rör sig mycket internationellt och i flera av världens mest korruptionsutsatta länder. Det ställer höga krav på det proaktiva arbetet mot korruption för företag. Där ser vi att det finns arbete kvar för delar av näringslivet, ett arbete vi vill stötta, avslutar Natali Phalén.
Läs hela mer via länken:
https://www.svd.se/boterna-kommer-inte-att-stanna-pa-22-miljarder
Bilden: Natali Phalén, IMM.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.