Kritik mot nytt statligt superregister

Staten vill upprätta ett superregister över alla svenska medborgare som ska innehålla privatpersoners samtliga tillgångar och skulder. Detta för att få en ”helhetsuppfattning om enskilda individers totala ekonomi”.

– Den personliga integriteten och spararnas trygghet riskerar att sättas på undantag när storebror vill kika in i din plånbok, menar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Frida Bratt, Nordnet.

Utredningen om statistik över hushållens tillgångar och skulder överlämnade sitt betänkande till regeringen fi november. Betänkandet har rubriken ”En ny statistik över hushållens tillgångar och skulder (SOU 2022:51)” 

På regeringens webbplats läser OFFENTLIGA AFFÄRER: ”Utredningen har haft i uppdrag att grundligt belysa och analysera hur individbaserad statistik över hushållens tillgångar och skulder kan tas fram och användas för att ge en fullgod bild av hushållens finansiella ställning utan att den personliga integriteten och skyddet för personuppgifter åsidosätts.”

Hotar integriteten

Men den personliga integriteten ÄR hotad om förslagen som utredaren lägger fram blir verklighet, anser Frida Bratt. I syfte att staten ska kunna göra ekonomiska modeller och prognoser finns ”förutsättningar att begränsa integritetsskyddet”, läser hon. 

– Det betyder att om allt går enligt plan införs ett nytt register över allas våra tillgångar och skulder den 1 januari 2024. (Dagens Industri 2023-02-19).

Debattören ser säkerhetsrisker med förslaget och pekar på att kvällstidningars redovisning av privatpersoners inkomst redan i dag är ”en godispåse för den som planerar ett inbrott, bedrägeri eller hot.” 

Bedragare tackar

Frida Bratt skriver i DI: ”Flertalet personupplysningssajter publicerar i dag en mängd personliga uppgifter om individer och bara genom ett knapptryck kan du få reda på en persons inkomst. Nu adderas snart alltså ett register som riskerar att kunna brukas och nyttjas på samma sätt, om det vill sig illa. /…/ Bedragare lär tacka och ta emot. 

Hon pekar på att Finansinspektionen under 2022 gick ut med 3.471 varningar om finansiella bedragare, vilket är 25 procent fler än under 2021. Många av de som utsätts för bedrägerier är äldre.. 

”Nackdelarna överväger”

– Som alltid när det gäller förslag som inskränker vår personliga integritet behöver en intresseavvägning göras. I det här fallet överväger de konkreta nackdelarna. Det kan faktiskt, tro det eller ej, finnas en poäng med att staten inte samlar in exakt all information om sina medborgare, avslutar Frida Bratt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *