Lägsta pris hett ämne i Almedalen

Frågan om lägsta pris som enda utvärderingskriterium har stötts och blötts i upphandlingsvärlden i decennier. Under Almedalsveckan är det dags för paneldebatt i ämnet.
Rubriken är ”Går det att köpa guld och betala för sand?” och med tanke på vilka som deltar kan det komma att slå gnistor på scenen. Mathias Sylvan, fristående konsult och tidigare förbundsjurist på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har en klar uppfattning i frågan och är stark kritisk till trenden med lägsta pris.
På andra sidan finns Egil Nylén, upphandlingschef i Umeå kommun och styrelseledamot i SOI (Sveriges Offentliga Inköpare). Han menar att lägsta pris mycket väl kan användas som gångbart utvärderingskriterium om man som köpare ställt de rätta kvalitetskraven från början.
På scenen står också Anna Johansson, ramavtalsansvarig på Poolia, samt Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv. Det vill säga en praktiker från leverantörssidan och en expert som följer området noggrant utifrån ett övergripande näringslivsperspektiv. Moderator är Bo Höglander, redaktör och skribent på OFFENTLIGA AFFÄRER.
Sverige är ett av få länder som sägs gå emot trenden med minskat antal upphandlingar enligt lägsta pris. I stället ökar den typen av upphandlingar. ”Är det möjligt eller ens rimligt att begära högsta kvalitet till lägsta pris” är frågeställningen som formuleras i förhandsannonseringen.
Paneldebatten hålls onsdagen den 6 juli kl. 16.00-16.45 i Hexanova/OFFENTLIGA AFFÄRERS tält på Strandvägen 4, Visby.

0 thoughts on “Lägsta pris hett ämne i Almedalen

  1. Jag har bara sett försämringar tyvärr. En kan inte köpa guld och betala för sand!!! Det låter bra till en början men när det väl kommer till kritan…nope, det håller inte måttet och leder till bristande kvalitet helt enkelt. För mig är det inte ett Stockholm i världsklass!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *