Lokala affärer tar fart i Gävleborg

Att göra offentliga affärer där värdet av det köpta har ett lågt värde är ett av de områden där debatten har varit högljudd sedan statsmakterna beslutade om förändring förra sommaren.
Beslutet innebar att värdet för direktupphandling ökade till drygt 505 000 kronor och att den genomför sådana köp ska dokumentera dem samt att rutiner ska antas för hur detta ska gå till.
Nu när det har gått tre kvartal sedan lagen antogs så kan man fundera vad som har hänt och vad som blev skillnaden, skriver Johan Almesjö, förbundsdirektör, Inköp Gävleborg, på sin blogg.
Han ger själv svaret, åtminstone vad gäller det område som omfattas av Inköp Gävleborg.
– För våra tio kommuner ser jag en stor skillnad mot tidigare. Mängden uppdrag med relativt lågt värde ökar dramatiskt och det medför möjligheter för små företag att hitta och bjuda på de köp kommunerna gör. Sedan kan vi redan nu se en kostnadspåverkan som är positiv för köpare och skattebetalare genom att konkurrensutsättning sker, förklarar Johan Almesjö.
Han pekar på att ”lågt värde” är ett relativt begrepp och menar att enskilda köp på 300 000 kronor kan utgöra ”en förfärlig massa pengar” för såväl köpare som säljare.
Johan Almesjö uppger för OFFENTLIGA AFFÄRER att han kommer att berätta mer kring detta som ett inslag på SOI:s årskonferens i Helsingborg 20-22 april.
– Så sammanfattningen så här långt är att annonsering av köp redan från 100 000 kronor är en bra affär för såväl köpare som säljare, avslutar Johan Almesjö
Fakta
Inköp Gävleborg är i juridisk mening en upphandlande myndighet och genomför upphandlingar enligt LOU (Lagen om offentlig upphandling) samt ger stöd och rådgivning åt kommunernas förvaltningar och bolag. Verksamhet bedrivs i nio kommuner i Gävleborgs län samt Älvkarleby kommun. Huvudkontoret ligger i Söderhamn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *