Lyckad lokallösning i Knivsta

Knivsta kommun mellan Stockholm och Uppsala växer så det knakar och behövde snabbt en ny skolbyggnad. Lösningen blev att upphandla en tillfällig byggnad.
Genom att uppföra tillfälliga byggnader kan man snabbare att få akuta lokalproblem lösta. På bara några månader kan en ny tillfällig byggnad stå färdig. Knivsta kommun gjorde en upphandling som vanns av det finska företaget Parmaco med lång erfarenhet av temporära byggnader.
Byggnaden som står på plats i Knivsta upplevs som unik eftersom betraktaren inte märker att den är provisorisk.
Bakgrunden är en kraftig befolkningsökning i Stockholms län i allmänhet och i Knivsta i synnerhet. År 2025 kan kommunen ha runt 25 000 invånare, mot knappa 10 000 i dag. Vårterminen 2015 stod det klart att fler elever väntades till den kommunala skolan i Alsike skola. Fler än vad skolområdet hade kapacitet för. Lokalbehovet blev akut.
Beslutsprocessen för en permanent byggnad är lång, så lösningen blev att anskaffa en provisorisk byggnad.
Sedan några månader pågår nu undervisningen för fullt.
– Personligen tycker jag att den här byggnaden har en helt annan kvalitetsnivå än de provisoriska byggnader jag är van vid. Vanliga baracker och paviljonger ser mer provisoriska ut, den här kan lätt stå i 20-30 år utan att skämmas för sig, säger Tomas Lindgren, projektchef och ansvarig för nyproduktion av Knivsta kommuns verksamhetslokaler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *