Malmö missar Förintelsemuseum

Både Malmö och Landskrona ville ha det kommande Förintelsemuseet – men nu har regeringen lämnat besked att det byggs i Stockholm. Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är besviken över valet och menar att det är en missad chans.

– Man missar tillfället att synliggöra de historiska platser som man har tryckt på i förarbetet till museet. Vi har många sådana platser i Malmö och Skåne: det var hit man kom med de vita bussarna, vi har den stora räddningsaktionen av många tusentals danskar, säger hon till Ekot.

Regeringen menar att en lokalisering till Stockholm gör ett museum tillgängligt för fler besökare än en lokalisering på annan ort.

Tre ministrar framträdde
Tre ministrar meddelade på DN-debatt (27/1) på Förintelsens minnesdag att Förintelsen och minnet av den är en angelägenhet för alla i vårt land. Det var Stefan Löfven (S), Anna Ekström (S) och Amanda Lind (MP) som deklarerade att regeringen vill inrätta Sveriges museum om Förintelsen som ett självständigt museum i Stockholm. De lovar att återkomma med besked om hur en särskild museibyggnad ska etableras och de bedömer att museet ska kunna ta emot sina första besökare i juli nästa år (2022).

Argumenterade i debattartikel
Dagarna innan regeringens besked publicerade Sydsvenskan (2021-01-25) en debattartikel där Katrin Stjernfeldt Jammeh (bilden) och tre ytterligare debattörer med anknytning till den akademiska världen (se nedan) hävdade att Malmö behöver Förintelsemuseet – både av historiska och nutida skäl.

Debattörerna pekade bl.a. på att Malmö och Lunds universitet tillsammans förfogar över forsknings- och utbildningsresurser av relevans för Förintelsen.. Dessutom lyfte de fram Malmös historiska och geografiska kopplingar till det räddningsarbete som skedde i Sverige efter andra världskriget.

Besviken. Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Intervjuad i OA
När OFFENTLIGA AFFÄRER presenterade Katrin Stjernfeldt Jammeh som PROFIL i december (nr 3 / 2020), ställde vi en fråga om huruvida hon ansåg att man fått bukt med den antisemitism som uppmärksammats genom åren i Malmö.

– Malmö brottas med antisemitism och vi har därför gjort omfattande satsningar på drygt 20 miljoner kronor över tid för att långsiktigt få bukt med problemen. Vi satsar bl.a. på judisk kultur, ett judiskt informationscenter, hågkomstresor till Auschwitz för Malmös skolungdomar och vi har anställt en samordnare för arbetet mot antisemitism i grund- och gymnasieskolan. Givetvis är vi inte klara, men vi är fast beslutna att göra Malmö till en trygg plats för alla, deklarerade Malmöpolitikern i december 2020.

Medverkar på Trygg & Säker
Katrin Stjernfeldt Jammeh är en av många medverkande på Trygg & Säker 13-14 april 2021 i just Malmö. Det är det arrangemang som skulle ha genomförts under 2020 men som skjutits fram på grund av rådande pandemi.

Om debattörerna
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö,
Kerstin Tham, rektor för Malmö universitet,
Erik Renström, rektor för Lunds universitet,
Sylvia Schwaag Serger, tidigare prorektor vid Lunds universitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *