Malmö samlar Fairtrade-­kommuner från hela världen

Malmö, Göteborg och ett 40-tal svenska kommuner har gjort gemensam sak med Sydney, Auckland, Madrid, Seattle och 1000 andra städer runt om i världen genom att diplomerats till Fairtrade City. Den 19-20 november hålls en internationell konferens i Malmö.

Fairtrade City-konceptet växer snabbt och internationellt finns det över 1000 diplomerade städer. Den internationella diplomeringen innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete samt ett utbud av etiskt märkta produkter i butik och på arbetsplatser. Tidigare har även storstäder som Paris, London, San Fransisco och Köpenhamn valt att diplomeras för att visa sitt engagemang för etisk konsumtion.

Den 19-20 november står Fairtrade Sverige värd för den femte internationella Fairtrade City-konferens tillsammans med Malmö Stad. Då samlas 200 representanter från Fairtrade City-diplomerade kommuner i ett femtontal länder, däribland USA, England, Polen, Ghana och Japan.

Konferensen bjuder på ett digert program med seminarier och workshops kring frågor om offentlig upphandling, lokalt engagemang och producentperspektiv med gäster från Kenya och Ghana.

Inledningstalar gör Fredrik Gertten, filmskaparen vars film Bananas!* fått stor global uppmärksamhet kring arbetsvillkoren inom bananindustrin. Därefter talar Joyce Kaminja, kaffeodlare från Kenya och Ebenezer Adje, ananasodlare från Ghana om vikten av Fairtrade utifrån deras kontext som odlare. Sveriges EU- och konsumentminister Birgitta Ohlsson, samt Fairtrade Sveriges tf generalsekreterare Emma Rung talar om möjligheter att göra skillnad.

Fairtrade City-undersökning
I samband med konferensen presenteras resultaten av en jämförande undersökning mellan Fairtrade City-diplomerade kommuner och icke-diplomerade kommuner. Undersökningen fokuserar på kännedom om och attityd till Fairtrade-märkta produkter och Fairtrade City-diplomeringen. Undersökningen är en uppföljning av en liknande undersökning som gjordes i november 2009.

Källa: Fairtrade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *